Halvbroren

Annonse

I en god stund har NRK Beta blitt hyllet som medie-norges spydspiss hva angår teknologi og nye medier. Der NRK Beta har gått i front har mange forsøkt å kopiere det som har vært NRKs «sandkasse for teknologi og nye medier». Noen gode kopier har Edda Sandkasse og VG Meta kommet med.

Redaktøransvaret og den kritiske journalistikken har uteblitt fra nrkbeta.no mener folk og bransjer som har kommet i skuddlinja til Øyvind Solstad, Eirik Solheim og Co.

Det er allikevel ikke til å komme bort i fra at NRK Beta er den mest leste og mest siterte bransjebloggen innafor nettopp teknologi og nye medier.

18. desember ble det offentliggjort at NRK Forlaget «legger om driften», som det så pent heter når ansatte mister jobben – 5 ansatte må gå. NRK Forlaget utgir også bøker, men det er digitale medier som lydbøker og DVD som har drevet omsetningen. NRKs sandkasse for teknologi og nye medier har kanskje ikke vært den ressursen som NRK håpet på?

NRK Beta har det siste året funnet opp kruttet hver uke så la oss nå liste opp noen alternative bransjeblogger.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Denne opplistingen er ingen rangering, men et utdrag av de bloggene innafor skjæringen tekno/kultur som jeg sjøl finner interessante akkurat nå:

Siden jeg oppdaget Vox Publica for noen måneder tilbake har redaktør Olav Anders Øvrebø skapt en blogg som tar opp krysningspunktene mellom teknologi og ytringsfrihet på en kjempespennende måte. Temaene spenner fra illustrasjon, programmering som journalistikk til debatt om mediefinansiering. Her har man klart å skape et nettsted, hvor fagfolk på en lettfattelig måte har skapt et bransjested som engasjerer mediefolk, forlagsfolk, teknologer og netthoder. Utgiver er Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Der nrkbeta.no er tribunesupporteren som ukritisk hyller alt som lukter tekno og sosiale medier er kanskje dette den mer akademiske og kritiske halvbroren.

Skrivekollektivet er en gjeng skribenter som ikke begrenser seg til temaet teknologi – men formatet er definitivt bygget på nye medier. Sju meningsbærende skribenter gir utttrykk for et ønske om å koordinere kreftene sine. Med bloggen som verktøy og sosiale medier som arena får gjengen ut budskapet sitt. Ofte mye bra lesestoff!

» Les Skrivekollektivet.com på Facebook og Twitter.

Eirik Newth eren som presenterer seg selv som forfatter, formidler og framtidstenker. Eirik har vært aktiv i den offentlige debatten omkring e-bøker og e-bokas betydning for forlagsbransjen – en debatt jeg sjøl følger nært. Bloggen hans er verdt å lese for de som engasjerer seg i alt fra rettigheter på nettet, via e-bøker til sci-fi.

Også Eirik forsøker seg på en liste over årets mest interessante blogger.

 

Litteraturen blir rikere av blogger som Bokmerker.org. Sammen med en aktiv twitter-konto kan du med denne bloggen følge bokbransjen fra sidelinja.

Ja, her er det mye bokanmeldelser. Men bloggen fylles ut av kommentarer og bredere betraktninger om litteraturverdenen som gjør den verdt å følge.

Allikevel, jeg får følelsen av at denne bloggen bruker nettet til å skrive om tekst trykket på bokpapir. I seg selv en trist affære.

Og, når bloggen forsøker å være Klassekampens bokmagasin på nett, da går man i en uopplagt felle. For hvorfor ikke bruke nettet bedre, dere er jo på god vei. Ta i bruk det mediet som dere tydeligvis behersker; kommentér og betrakt kulturen, men vinklingen må være sett fra det mediet dere benytter.

I All Enkelhet er firmabloggen til NetLife Research, et konsulentselskap som leverer tjenester innenfor brukeropplevelse og brukervennlighet på nett.

Dette er et av de mer spennende selskapene i sin sjanger – et selskap som hjelper deg med å kommunisere bedre på nett. Selskapet leverer også en av de mer innholdsrike firmabloggene i denne gata. NetLife vet at du må fylle en blogg med innhold om den skal være relevant.

Fagområdene brukervennlighet og brukeropplevelser hentes fram i full bredde på Brukskvalitet.no – en fagblogg drevet av produktdesignere og interaksjonsdesignere. Oppdaget bloggen nylig, men ser lovende ut! – ikke minst fordi den ser ut til å ønske å favne bredere enn bare design for web.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

1 kommentar

Comments are closed.