Lesebrett eller surfebrett

Annonse

Galaxy Tab eller iPad? Om målet er å lese bøker bør du vurdere et lesebrett bygget for lesing fremfor surfing. Dette er min erfaring med Sony Reader-serien.

Boklesinga har fått en oppsving det siste året; først hadde jeg en PRS-300, men den forsvant på bussen (hei, lommetyv! håper du får gode bokopplevelser!). Jeg kjøpte så en PRS-600, som nå har fått fast bopæl i jakkelomma mi. Jeg er veldig glad for å ha en dings som ikke er på nett, et surfebrett som ikke forstyrrer meg med e-post. Dette brettet er laget for ett formål: å gi en behagelig leseopplevelse.

Ordlister

Leseplata mi har en innebygget Oxford ordliste, noe som gjør det svært lettlest med engelsk litteratur. Når norske ebøker kommer i fullt monn på lesebrett håper jeg vi får se norske ordlister, og fremmedordbøker, ferdig installert. Dette gir merverdi på leseplata som man ikke får med en papirbok.

Lydbøker

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Dersom du i tillegg liker lydbøker, eller om ungene liker å tegne mens de hører på sine lydbøker, så funker PRS-600 veldig godt til dette. Skjermen er svart-hvitt, men enkle tegninger for barn er bra tidsfordriv i bilen mens de plugger inn høretelefoner på den innebygde minijacken. Internminnet er lite, så om du vil ha noen lydbøker med deg, bør du investere i et SD-kort på noen gigabyte, så får du med lydboksamlinga også.

Ingen Palm

Sony Reader-serien er laget for å lese bøker. Og til akkurat dette funker serien kjempebra. Sony Reader fungerer ikke som noen notatbok, det finnes ikke kalender, du kan ikke lese epost. Men bokopplevelsen forsterkes av nettopp det at du ikke kan bli forstyrret under lesinga.

Minus

Nedturen med Sonye-serien er hastigheten. Både PRS-300 og PRS-600 er treige. Til og med å bla fra en side til en annen tar litt for mye tid; når det tar 1-2 sekunder fra du trykker på knappen til du er på neste side så er prosessorkapasitet ikke akkurat prioritert.

Touch-skjermen er heller ikke allverdens nyttig. Du kan bruke fingeren og dra over skjermen for å bla, men knapperaden under skjermen er vel så enkel å bruke.

Sony Reader-serien er nok også fjorårets modeller. Det er Galaxy Tab eller iPad som er på vei inn som breddeprodukt. Lesebrettene ligger an til å bli et nisjeprodukt for bokfolket. Men også lesebrettene kommer med nye modeller nå, og f.eks. ser Barnes & Nobles nye Android-baserte lesebrett veldig lovende ut!

Laste inn bøker

Lesebrettet har ingen WiFi. Så du må bruke USB for å flytte e-bøker og lydbøker inn på lesebrettet. Men mangelen på WiFi er heller en fordel enn en bakdel, som jeg nevnte ovenfor. Minnet er noe magert, så du bør investere i en ekstra SD minnebrikke.

Filformater

Det er epub og PDF som gjelder. Dersom ebøkene dine er lagret som epub eller PDF går det smertefritt å hente inn bøker på PRS-brettet.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!