Tekst-TV 40 år

Annonse

text4023. september fylte Text-TV 40 år!

Det var engelske BBC som utviklet Tekst-TV på begynnelsen av 70-tallet, først under navnet Ceefax («see facts»).

Det var på datoen 23. september 1974 at Ceefax ble lansert i England. Til Norge kom Tekst-TV nesten 10 år senere. 2. februar 1983 fikk vi NRK denne tjenesten. Tjenesten ble lagt ned i 2012 hos BBC, men er fortsatt i drift på NRK.

I 2008 hadde Tekst-TV på NRK1 2,4 millioner lesere hver uke, eller rundt 60 prosent av befolkningen i Norge. Fra 1. januar 2009 ble NRK Tekst-TV reklamefritt. I 2013 hadde det 1,2 millioner brukere i uken, i følge Wikipedia.

Tekst-TV var på sitt aller mest populære i 2005, med 1,5 millioner brukere hver dag. I 2013 var dette sunket til under halvparten.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Hvorfor er dette et jubileum å bry seg om?

Tekst-TV er et interaktivt medium med en 40-årig historie. Og fram til kun få år tilbake så var dette en kilde til nyheter som godt over halve befolkningen leste daglig.

Selv om Tekst-TV i dag kan virke avlegs og utdatert, så har Tekst-TV hatt en viktig betydning for nyhetsformidlingen her i landet. Og Tekst-TV vil en plass i historieboka når man skal beskrive moderne medieutvikling og teknologiutvikling.

Visste du at du kan lese Tekst-TV på internett?

Sjekk NRK.no på denne adressen:

http://nrk.no/tekst-tv/100/

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!