Globale nyheter og nyskapende nettjournalistikk

Det finnes mye bra global journalistikk der ute, som er god fotojournalistikk eller god nettjournalistikk. Nyskapende nettjournalistikk kan være med å vise fram de viktige historiene, og løfte fram de glemte globale krisene.

Faksimile Vice News
Faksimile: Vice News.

Du og jeg tenker på dyktige utenrikskorrespondenter som Hege Moe Eriksen eller Sidsel Wold eller Fredrik Græsvik når internasjonale nyheter meldes. Dette er den klassiske korrespondenten, hun som aldri går av moten, fordi god journalistikk alltid vil være grunnlaget for formidling av globale nyheter.

Men ny nettjournalistikk kan også være topp journalistikk. Og nyskapende nettjournalistikk kan gi oss en historiefortelling som utfordrer hvordan vi er vant til å motta internasjonale nyheter.

Se for eksempel hvordan Vice News forklarer situasjonen i Sør-Sudan, med tekst, bilde og filmdokumentaren «Saving South Sudan». Vice News er i det hele tatt noe av det mest spennende som skjer der ute av ny nettjournalistikk for tida.

DERFOR! Min idé er å forsøke en ny artikkelserie her på denne bloggen:

Tema blir i skjæringen mellom globale nyheter og spennende nettjournalistikk. Ideen er at dette kan bli en bloggserie til deg som er opptatt av å følge det globale nyhetsbildet, hvor jeg samler sammen lenker og klipp til nyhetstips som ligger i skjæringa mellom spennende fotoserier, gode videoreportasjer og ny internasjonal nettjournalistikk.

Så, her følger første del:

The Big Picture er en fotoblogg som ofte leverer de mest engasjerende bildene. Se bare her hvordan fotoserien «Observing rituals of faith» slipper deg inn blant jøder og muslimer som markerer Yom Kippur og Eid – på samme dag. At Eid og Yom Kippur finner sted på samme dag skjer hvert 33. år, og i år var datoen 4. oktober. Sist dette skjedde var i 1948 og i 1981.

NY Times publiserte 29. september en bildeserie fra protestene i Hong Kong, på sin fotoblogg «Lens». Demonstrantene i Hong Kong har fått mye oppmerksomhet for sine protester mot at myndighetene i Kina overstyrer lokalstyret i Hong Kong, men også fordi demonstrantene alltid rydder opp etter seg, fjerner søppel og kildesorterer!

Dokumentaren «The Islamic State» var rystende. Journalisten er med IS’ presseoffiser Abu Mosa til fronten, opplever håndtering sharialovgivning på nært holdt, og følger livet på gata i den nye «staten». Dokumentaren er laget av VICE News-report Medyan Dairieh, og tips om Vice News-nyheter vil du nok få se ofte her.

«Ghosts of Aleppo», dokumentar der journalisten embeds med Islamic Front i Syria. Se dokumentar i fem deler fra Vice News. Vice bruker dramatiske virkemidler i klipping og lydspor. Men risikoen som reporter og kameramann tar må være svært høy for å kunne komme hjem med bilder og intervjuer som dette.

Time.com publiserte 30. september en bildeserie fra flyktningleire i DR Kongo, på sin bildeblogg «Lightbox».

«11 Documentaries You Can Watch Right Now To Understand How ISIS Rose To Power», via Huffington Post.

Jeg har også lyst til å nevne til slutt Maren Sæbøs reportasjereise til Nigeria, en tur som ble crowdfunded, som jeg også har skrevet om på denne bloggen tidligere. Men nå det er på tide å lese om Marens opplevelser og folkene hun møtte der: Sjekk Facebook-siden hvor alle sakene samles, og ikke minst artikkelen som stod i Dagsavisen forrige uke, om de 176 jentene som fortsatt er kidnappet og holdes fanget av Boko Haram.

Til helt til slutt tilbake til Norge og den nye bloggen til Aslak Borgersrud “En slask” hvor han nå i tre måneder skal blogge fra Stortinget. En morsom og interessant måte å få med seg det som skjer der inne. I dag en artikkel om kurdisk demo på Løvebakken.

Og ja, å drive en blogg eller en artikkelserie som dette, er ikkeno gøy om ikke også DU legger inn dine tips i kommentarfeltet nedenfor!

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
851FølgereFølg
- Annonse -

SISTE NYTT