Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

– Sveits bør gjøre mer for å begrense ulovlige pengestrømmer

Fortsatt er skattesystemet i Sveits egnet for skatteunndragelse og ulovlig kapitalflukt fra utviklingsland.

04-08-2016bohoslavsky
Juan Pablo Bohoslavsky er FNs uavhengige ekspert på utenlandsgjeld og menneskerettigheter. Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré

Regjeringen i Sveits har de siste årene iverksatt tiltak for å stanse ulovlige pengestrømmer. Likevel må mer gjøres for å håndtere problemene, påpeker FN-ekspert under sitt besøk til landet.

Ulovlige pengestrømmer er et globalt problem, som påvirker både industriland og utviklingsland. Ulovlige pengestrømmer forårsakes ofte av svake institusjoner og dårlig styring i avsenderlandene, og økonomisk ustabilitet i mottakerlandene.

«Ulovlige pengestrømmer undergraver rettsikkerhet og menneskerettighetene. Spesielt reduserer slike pengestrømmer utviklingslands evne til å finansiere nødvendige offentlige tjenester – som helsetjenester, utdanning og grunnleggende trygdeordninger».

Dette sier Juan Pablo Bohoslavsky, FNs uavhengige ekspert på utenlandsgjeld og menneskerettigheter. Han avsluttet 4. oktober et besøk i Sveits, hvor formålet var å vurdere landets banksektor og skattepolitikk. Dette besøket kan du lese mer om her.

 

Sveits er fortsatt et skatteparadis

Bohoslavsky mener Sveits har gjort betydelig innsats de senere årene for å vedta lover og prosedyrer som kan oppdage mistenkelige pengeoverføringer.

«Det er fremdeles en stor risiko for at det sveitsiske finansmarkedet blir brukt til hvitvasking», sier Bohoslavsky i en uttalelse.

FN-eksperten påpeker at det i Sveits fremdeles er for milde sanksjoner knyttet til det å  hjelpe utlendinger med å unngå skatt. Erstatningsansvar oppstår kun dersom skatten som er unndratt i en utenlandsk jurisdiksjon overskrider 300 000 sveitsiske franc, tilsvarende ca. 2,5 millioner NOK.

Bohoslavsky påpeker hvordan gunstige skatteordninger gjør det svært attraktivt for multinasjonale selskaper å etablere seg i Sveits. Samtidig skaper dette rom for skatteplanlegging, som igjen påvirker skatteinntektene i andre land.

Nå er en ny skattereform på trappene i Sveits, og FN-eksperten er bekymret:

«Jeg oppfordrer sveitsiske myndigheter til å gjennomføre en vurdering av de sosiale og menneskerettslige konsekvensene av den foreslåtte skattereformspakken», sier Bhoslavsky.

Han mener Sveits bør vurdere hvordan de kan bruke skattereformene til å  promotere økonomiske og sosiale rettigheter i Sveits, men som også ivaretar økonomiske rettigheter for mennesker i utviklingsland.

Bohoslavskys konklusjoner og anbefalinger vil bli presentert i en sluttrapport til FNs menneskerettighetsråd i mars 2018.

Denne artikkelen er basert på UNRICs artikkel fra 6. oktober.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT