Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

80 journalister ble drept i 2017, i følge UNESCO

Journalister-drept2006-2017
Antall journalister drept i årene 2006-2017. Kilde: UNESCO

I løpet av de siste tolv årene har mer enn 1000 journalister blitt drept på jobb.

– Når journalister er målskive må hele samfunnet betale en pris. Jeg er svært bekymret for det økende antallet angrep på journalister, sier FNs generalsekretær António Guterres, i forbindelse med lanseringen av årets UNESCO-rapport om sikkerhet for journalister, 2. november.

Det er ikke bare krigssoner som er risikabelt arbeidsområde for journalister. Det er stadig mer risikabelt å være journalist også i land i fred. I 2017 var første gang at flest journalister ble drept i land hvor det ikke pågår noen væpnet konflikt. 55 prosent av de drepte journalistene i 2017 ble drept i et land hvor det ikke pågår krig.

Den 2. november hvert år markerer FNs dag mot forbrytelser mot journalister. I år markeres dagen i kjølvannet av drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

I 2016 og 2017 mistet 182 journalister livet i tjeneste, og fra januar og fram til i dag har 86 journalister blitt drept, i følge UNESCOs oversikt.

2017 2016
Mexico – 13 Afghanistan – 13
Afghanistan – 11 Mexico – 13
Irak – 8 Jemen – 11
Syria – 7 Irak – 9
India – 5 Syria – 8

Tabell: Topp fem land hvor flest journalister har blitt drept de siste to årene. Kilde: UNESCO

Ni av ti saker forblir uoppklart

UNESCOs rapport om sikkerhet for journalister forteller at mangelen på straffeforfølgelse er den store utfordringen; de ansvarlige blir nær aldri stilt for retten.

89 prosent av drapene står fortsatt uløst, i følge UNESCOs rapport lansert 2. november. I tillegg til denne dystre statistikken kommer daglige angrep og vold mot journalister, som tortur, forsvinninger, fengsel og varetekt uten lov og dom, trusler og trakassering.

Også Europa mislykkes i å beskytte gravende journalister. Det siste eksempelet på dette er drapet på den bulgarske journalisten Victoria Marinova som ble funnet død i byen Ruse i Bulgaria den 6. oktober. Marinova var programleder i TV-programmet «Detector», som setter søkelyset på ulike aktuelle samfunnstema.

– Jeg fordømmer drapet på Victoria Marinova. Drap på journalister undergraver grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet, pressefrihet og retten på tilgang til informasjon, sier UNESCO-direktør Audrey Azoulay i forbindelse med rapportlanseringen.

Stadig flere kvinnelige journalister drepes i tjeneste. I 2017 ble 11 kvinnelige journalister drept, i følge UNESCO.

– Kvinnelige journalister utsettes ofte for større risiko. De angripes ikke bare for jobben de gjør men også på grunn av deres kjønn, og utsettes for trusler om seksuell vold, uttaler FN-sjef Guterres i anledning markeringen 2. november.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT