Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Kina stanser import av plastsøppel. Bransjen vurderer å brenne avfallet. Globalt hoper søpla seg opp i havner og på illegale markeder

plastsC3B8ppel_250319-696x464
Foto: Pxhere

Fra 1. januar 2018 satte Kina fram krav om at importert plastavfall ikke kan ha mer enn 0,5 prosents forurensingsgrad. Virkningene av den kinesiske beslutningen begynner nå å bli veldig følbare, i Norge og i andre land.

– I løpet av mine 15 år i bransjen har jeg aldri opplevd en så vanskelig avsetningssituasjon. «Gate fee» hos sorteringsanleggene er fordoblet og blir det verre nå må vi vurdere energiløsninger, uttalte Svein Erik Rødvik fra Grønt Punkt Norge under et gjenvinningsseminar i regi av Avfall Norge nylig, i følge fagnettstedet «Kretsløpet».

Energiløsninger innebærer at bransjen vurderer å brenne plastavfallet fremfor gjenvinning.

“Markedskollaps”

I 2017 tok Kina i mot 7,3 millioner tonn med plast til gjenvinning. Det var halvparten av verdensvolumet. I praksis betyr kvalitetskravet fra kineserne importstopp, mener Rødvik.

– Det betyr at markedet kollapser. Andre land i Asia tok imot mer en periode, men nå er det overfylt overalt. Jeg var i Indonesia nylig og der har myndighetenes stoppordre medført at 4 000 kontainere med importert plast står lagret i forskjellige havner, sa Rødvik på seminaret.

Miljødirektoratet har nå fått varsel om at en ytterligere forverring av situasjonen kan føre til bransjen må finne energiløsninger for noe av den norske plasten.

LES OGSÅ: Kina vil ikke lenger ta i mot utenlandsk søppel

– Tvinger fram gjenvinningskapasitet i Europa

Forskrift om materialgjenvinning av plastemballasje setter et krav om 30 prosent gjenvinning. I 2017 oppnådde man 44 prosent, mens det blir mindre i 2018, ifølge Rødvik.

– Situasjonen tvinger fram utbygging av gjenvinningskapasiteten i Europa og på sikt vil det utvikles bedre løsninger enn å sende alt halve jorda rundt.

Det er etablert mellomlagring av husholdningsplast i Holmestrand og på Jessheim, der det nå er lagret mellom 1 000 og 1 500 tonn.

Problem i mange land

Andre land har også problemer med sitt plastavfall etter at Kina brått gjorde om på sin importpolitikk.

Japan og USA skal ifølge Japan Times ha lett etter andre land i Sørøst-Asia til å ta i mot sitt plastavfall. Land som Vietnam og Malaysia, som ikke har regulert infrastruktur til å håndtere plastavfallet, står i fare for å bli mottakere av illegal plastdumping, heter det.

I Japan har bedrifter i avfallsbransjen blitt oversvømt med forespørsler om mottak av plast, men mange av dem har allerede oppfylt sin kapasitet, skriver Japan Times.

På et møte i WTO i oktober fikk Kina kritikk for sin importstans av plastsøppel. Vestlige land skal ha ment at beslutningen er til skade for det globale miljøet.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT