Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Bare ett av fem krav er innfridd: — Hongkong trenger din oppmerksomhet!

Holok Chen, en av innleggsforfatterne. Foto_ Privat
Holok Chen forteller om hvordan det er å være student og demonstrant i et Hongkong preget av store uroligheter. Foto: Privat

Hva skjer egentlig i Hongkong? Og hvordan er det å være en del demonstrasjonene? Holok Chen er student og deltar i demonstrasjonene. Han forteller om frustrasjon og urett – men også håp for framtida.

Siden juni har det vært enorme protester mot et kontroversielt lovforslag som skulle tillate utlevering av straffedømte til fastlands-Kina fra Hongkong. Millioner av mennesker deltok i demonstrasjoner for å markere motstand mot vedtaket. Til tross for betydelig motstand blant folk flest ville ikke lederen i Hongkong, Carrie Lam, trekke lovforslaget helt. 

Samtidig begynte politistyrker å utøve vold overfor demonstranter ved bruk av batonger, pepperspray og tåregass – selv på korte avstander og i delvis lukkede områder. Uroen i Hongkong har eskalert ytterligere på grunn av forbudet mot masker og den voldelige måten Hongkongs regjering har reagert på.  

Hvordan er det å være en del av demokratibevegelsen i Hongkong?

– Det føles vanskelig, fordi vi står overfor verdens største diktatur – Kina. Og politiet kan begå kriminelle handlinger uten å holdes ansvarlig. Så noen ganger kan man føle seg desperat. 

En ting som kan være vanskelig å forstå for folk i et demokrati er at politiet kan være “the bad guys”. Du kan bli angrepet på gaten av regimevennlige mobber uten at politiet vil hjelpe deg.

Det forteller Holok Chen. Han er student og medlem av Student Christian Movement in Hongkong (SCMHK), en kristen studentorganisasjon som blant annet jobber for skeives rettigheter.  

Farlig for organisasjoner

Selv om denne organisasjonen tidligere har vært aktive i demokratiarbeidet i Hongkong, er de ikke direkte involverte i demonstrasjonene nå.

Organisasjonene holder seg offisielt unna, av frykt for represalier:

– Medlemmer av SCMHK deltar på egenhånd i bevegelsen på flere forskjellige måter. De har for eksempel deltatt i maratonfremføringen av “Sing Hallelujah to the Lord” (en sentral sang for de fredelige demonstrasjonene, red. anm). Andre har hjulpet til med utviklingen av sikre chatterom for kommunikasjon, forteller Chen. 

– Men det kan være farlig for organisasjonen hvis vi deltar samlet i det regimet kaller et “opprør.”

Bruk av tåregass og dødelige våpen

Chen forteller at politistyrkenes flere ganger har tatt i bruk våpen for å få kontroll på menneskemassene, og mer enn 1400 runder med tåregass og 900 runder med gummikuler ble avfyrt 1. oktober.

Tåregass og pepperspray er kjemiske våpen som kan forårsake irritasjon i luftveiene.

Imidlertid kan våpnene være dødelige ved uhensiktsmessig bruk, som for eksempel ved å avfyre dem i innendørs-områder eller på kort avstand (mindre enn 50 meter).

Det har kommet rapporter om at politistyrkene bruker disse våpnene på en farlig måte, inkludert avfyring av tåregass i Kwai Fong stasjon, et innendørs område som er delvis innendørs, samt avfyring av tåregassprosjektiler. Det kan forårsake alvorlige hodeskader eller til og med død hvis prosjektilet treffer folkemengden.

Hva er ditt håp for Hong Kongs framtid?

– Jeg håper Hongkong kan oppnå demokrati fullt og helt. Og vi kan ikke stoppe der. Vi må, ved hjelp av verdenssamfunnet, utvikle oss på områder som klimaendringer, landrett, LGBT+-rettigheter, arbeidernes rettigheter og etniske minoriteters rettigheter. 

Foto_ SCMHK (2)
Millioner av mennesker har deltatt i demonstrasjoner for å markere motstand mot vedtaket om utlevering av straffedømte til fastlandskina i juni. Foto: SCMHK

Fem krav

Demonstrantene i Hongkong har fem krav som de vil ha gjennomført for å avslutte demonstrasjonene: 

En fullstendig tilbaketrekning av utleveringsloven som ble vedtatt niende juni. 

Betegnelsen av demonstrasjonene som opptøyer må trekkes tilbake.

Siktelser mot alle demonstranter må trekkes tilbake.

Det må iverksettes uavhengig etterforskning av politiets vold overfor demonstrantene.

Det må øyeblikkelig innføres universell stemmerett.

Det første kravet ble innfridd 4. september. Demonstrantene venter fortsatt på at Hongkongs regjering skal svare på de gjenværende kravene.

Myke og harde demonstranter

Chen forteller at det hovedsakelig er to typer demonstranter; «myke» og «harde» motstandere av utleveringsloven. De samarbeider til tross for at de ikke er enige om hvordan man skal gå fram for å nå målene sine, noe som utgjør en stor forskjell fra Paraplybevegelsen for fem år siden. 

– Dette er positivt for de fredelige demonstrantene som står helt i front og har sterk solidaritet. Ifølge en undersøkelse har ikke nyhetssendingens framstillinger av vold skremt bort fredelige demonstranter, sier Chen.

En versjon av denne artikkelen ble først publisert på AKT – Kristenprogressivt tidsskrift, 1. november.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT