Fiskere i Malawi-sjøen vil i framtiden kunne få enda bedre værvarslinger. Illustrasjon: Ken Opprann og Yr Foto: Ken Opprann
Illustrasjonsfoto. Fiske. Båter.
Fiskere i Malawi-sjøen vil i framtiden kunne få enda bedre værvarslinger. Illustrasjon: Ken Opprann og Yr Foto: Ken Opprann

Appen til værtjenesten Yr er allerede populær i mange afrikanske land. Meteorologisk institutt i Oslo skal bidra til at varslingstjenestene i Tanzania og Malawi blir enda bedre. Begge land preges av store klimaendringer.

Pilot-samarbeidet mellom meteorologene i Norge og de to afrikanske landene finansieres av Norad.

– Avtalen kan få stor betydning for mennesker i det sørlige Afrika, spesielt bønder og fiskere som er avhengig av å vite hvordan været blir, sier Jon Lomøy, direktør i Norad.

Utfordringer

Klimaendringer har skapt store utfordringer i det østlige Afrika. Regnet kommer ikke lenger når det pleier og værtegnene kan være upålitelige.

– Nå vil vi at tjenestene og dataene til Meteorologisk institutt skal bli enda mer tilgjengelig for lokalbefolkningen i afrikanske land. Dette er spesielt viktig for de som er avhengig av å vite hvordan været blir i jobbsammenheng eller for å komme seg unna i tide før værkatastrofer inntreffer. Vi tror det kan redde liv, sier Lomøy.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Målet er å ta dataene som instituttet bruker og gjøre dem til et globalt, digitalt fellesgode, forklarer direktør ved Meteorologisk institutt Roar Skålin.

– Prosjektet vil støtte opp under FNs bærekraftmål, gjennom å bidra til produktivitet i jordbruk og matproduksjon, tilpasset framtidens klimaendringer og ekstremvær, sier Skålin i en pressemelding.

Avtalen mellom de metereologiske institusjonene ble undertegnet fredag.

Populært

Yr er i utgangspunktet utviklet for nordmenn i Norge og utlandet og turister på norgesferie. Men i og med at den tilbyr værvarsel av høy kvalitet for mer enn 10 millioner steder i verden, er den allerede mye brukt i flere afrikanske land.

I Norge blir det tatt for gitt at værvarsel er et gratis digitalt fellesgode, men slik er det ikke nødvendigvis andre steder i verden, påpeker Norad.

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)