Yr-meteorologer skal hjelpe bønder og fiskere i Malawi og Tanzania

Fiskere i Malawi-sjøen vil i framtiden kunne få enda bedre værvarslinger. Illustrasjon: Ken Opprann og Yr Foto: Ken Opprann
Annonse
Illustrasjonsfoto. Fiske. Båter.
Fiskere i Malawi-sjøen vil i framtiden kunne få enda bedre værvarslinger. Illustrasjon: Ken Opprann og Yr Foto: Ken Opprann

Appen til værtjenesten Yr er allerede populær i mange afrikanske land. Meteorologisk institutt i Oslo skal bidra til at varslingstjenestene i Tanzania og Malawi blir enda bedre. Begge land preges av store klimaendringer.

Pilot-samarbeidet mellom meteorologene i Norge og de to afrikanske landene finansieres av Norad.

– Avtalen kan få stor betydning for mennesker i det sørlige Afrika, spesielt bønder og fiskere som er avhengig av å vite hvordan været blir, sier Jon Lomøy, direktør i Norad.

Utfordringer

Klimaendringer har skapt store utfordringer i det østlige Afrika. Regnet kommer ikke lenger når det pleier og værtegnene kan være upålitelige.

– Nå vil vi at tjenestene og dataene til Meteorologisk institutt skal bli enda mer tilgjengelig for lokalbefolkningen i afrikanske land. Dette er spesielt viktig for de som er avhengig av å vite hvordan været blir i jobbsammenheng eller for å komme seg unna i tide før værkatastrofer inntreffer. Vi tror det kan redde liv, sier Lomøy.

Målet er å ta dataene som instituttet bruker og gjøre dem til et globalt, digitalt fellesgode, forklarer direktør ved Meteorologisk institutt Roar Skålin.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Prosjektet vil støtte opp under FNs bærekraftmål, gjennom å bidra til produktivitet i jordbruk og matproduksjon, tilpasset framtidens klimaendringer og ekstremvær, sier Skålin i en pressemelding.

Avtalen mellom de metereologiske institusjonene ble undertegnet fredag.

Populært

Yr er i utgangspunktet utviklet for nordmenn i Norge og utlandet og turister på norgesferie. Men i og med at den tilbyr værvarsel av høy kvalitet for mer enn 10 millioner steder i verden, er den allerede mye brukt i flere afrikanske land.

I Norge blir det tatt for gitt at værvarsel er et gratis digitalt fellesgode, men slik er det ikke nødvendigvis andre steder i verden, påpeker Norad.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar