Halvparten av arbeidsplassene i Afrika kan forsvinne som følge av korona: – En tapt generasjon, varsler FN

Koronakrisen kan rasere økonomien i utviklingsland, sier leder for FNs utviklingsprogram Achim Steiner. Foto: UNDP Guatemala // UNDP
Annonse

Utviklingsland kan få økonomiene sine rasert av den globale koronaepidemien. Nå melder FNs utviklingsprogram om et historisk stort behov for samlet internasjonal hjelpeinnsats.

Menneskene som bor i utviklingsland som Guatemala er ekstra sårbare for koronasmitte.
Foto: UNDP Guatemala

En katastrofe for utviklingsland

Epidemien er ikke bare en helsekrise. Både viruset og tiltakene for å hindre smittespredning kan få katastrofale følger for de fattigste landene, opplyser FNs utviklingsprogram i en pressemelding.

De forventer både mer fattigdom og ulikhet. Blant annet kan nær halvparten av alle arbeidsplasser i Afrika gå tapt.

– Det er snakk om en hel tapt generasjon, som – om de ikke mister livet – kan være offer for store tap av rettigheter, muligheter og verdighet, sier leder for FNs utviklingsprogram Achim Steiner.

– Uten støtte fra det internasjonale samfunnet risikerer vi en massiv tilbakegang i utviklingen som har funnet sted de siste tiårene.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Mange utviklingsland har utfordringer knyttet til overbefolkning, avfallshåndtering og tilgang til såpe og vann. Dette gjør de sårbare for spredning av virussmitte. I tillegg opplever mange at sykehus mangler ressurser og kapasitet.

Koronaepidemien kan rasere økonomiene i utviklingsland, advarer leder for FNs utviklingsprogram Achim Steiner
Foto: UNDP

Etterlyser større innsats

FNs utviklingsprogram jobber allerede tett med Verdens helseorganisasjon for å redusere koronasmitten og effektene av denne. Men på sikt er det er likevel behov for større internasjonal innsats på tvers av sektorer for å redusere de direkte og indirekte skadene fra epidemien.

FNs utviklingsprogram melder blant annet om et finansieringsbehov på 5 milliarder kroner.

– For store deler av verdens befolkning vil pandemien etterlate dype arr, sier Achim Steiner.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar