SAIH-stunt setter søkelys på kjønnsforskernes akademiske frihet

Til venstre: Judith Butlers «Gender Trouble» er ettertraktet på norske bibliotek. Til høyre: Haley McEwen har undersøkt motstanden mot akademisk åpenhet knyttet til kjønn på oppdrag for SAIH.
Annonse

Det foregår en global kamp mot åpenhet rundt kjønn, sex og identitet – i og utenfor akademia. Dette er hovedbudskapet i SAIHs nye rapport. De siste ukene har organisasjonen brukt et litt annerledes virkemiddel for å få ut budskapet sitt.

I rasende fart var Judith Butler’s bok «Gender Trouble» på vei til å bli den mest populære boka hos norske bibliotek, med 124 reservasjoner, som følge av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefonds (SAIH) oppfordring om å reservere boka.

Bokstuntet er del av organisasjonens pågående kampanje mot presset mange akademikere som jobber med tema knyttet til kjønn, feminisme og seksualitet møter mange steder i verden.

Kampanjen startet med med lanseringen av rapporten «Un/knowing & un/doing sexuality & gender diversity» på Kulturhuset i Oslo 10. mars.

– Det er urovekkende å se hva som skjer i mange deler av verden og hvor likt det er. Dette er en global bevegelse som bruker samme argument og samme eksempler for å få fram budskapet sitt, sier rapportforfatter Haley McEwen til Transit.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

En global bevegelse

McEwen er forsker ved Sør-Afrikanske Wits Centre for Diversity Studies og GALA Queer Archives in Johannesburg, men er opprinnelig fra USA. I tillegg til Sør-Afrika, utforsket også rapporten det den omtaler som «anti-gender» bevegelsen i Brasil, Polen og Ungarn. Blant funnene var det særlig ett som overasket McEwen:

– Likhetene mellom land er slående. Det er vanlig å være opptatt av å ikke generalisere på tvers av land og kontekster i akademia, men her må vi faktisk se på fellestrekkene framfor ulikhetene, sier McEwen.

– Det er blant annet en ekstrem priviligering og romantisering av kjernefamiliene, som de kaller den «naturlige familien».

Den globale samkjørtheten kommer av at mange av idéene har sitt opphav blant konservative kristne miljøer i USA, mener McEwen. Gjennom sosiale medier og internett eksporterer de idéene sine til resten av verden.

– I årtier har feminister skrevet om og protestert mot volden kvinner opplever i kjernefamilie-strukturen, og måten disse opprettholder hierarkier i samfunnet. Anti-gender-bevegelsen sier at alle barn trenger en far og en mor. Så den er også veldig knyttet til idéen om at du kun har to kjønn, og at disse kjønnene komplementerer hverandre, sier hun.

Et spørsmål om kjønn

Idéen om at det ikke kun finnes to kjønn, kvinne eller mann, med forskjellige egenskaper – emosjonell og omsorgsfull for kvinner, logisk og handlekraftig for menn, for eksempel – ble blant annet gjort kjent i Judith Butlers bok «Gender Trouble».

Butler mente at kjønnsroller og -klassifiseringer var noe samfunnet hadde oppkonstruert, og hadde ingenting med fysisk biologi å gjøre. I dag utgjør Butlers teorier mye av grunnlaget for studier innen kjønn, feminisme og seksualitet.

Men disse fagfeltene er brede, og inkluderer også idéer som strider imot Butlers argument. Fellestrekkene er imidlertid at de kritiserer konservative ideal om at mannen er den selvsagte lederen i både samfunnet og hjemmet, og at ekteskap og samliv kun skal være tilgjengelig mellom monogame kvinner og menn.

– Anti-gender-bevegelsen mener at feminister bare forvirrer folk, og at teorier om flere kjønn er farlig for individ, økonomier og nasjoner, sier McEwen.

– De forsøker blant annet å formulere og produsere sin egen forskning, for å bevise at alt annet enn heteroseksuelle, reproduktive, monogame kjernefamilier ødelegger økonomien.

Respektabel undertrykkelse

Dette har blant annet vært argumentet til den ultra-høyrepopulistiske presidenten i Brasil, Jair Bolsonaro, som mener at ingeniørfag og matematikk er det eneste som burde bli tilbudt på landets universitet. Og i Ungarn, under ledelse av statsminister Victor Orban, ble kjønnsstudier offisielt fjernet som masterstudie i 2018, fordi fagene baserte seg på idéen om at kjønn er sosiale konstruksjoner.

Samtidig fortsetter mennesker som faller utenfor idealet om kjønn og seksualitet å møte vold og stigmatisering over hele verden. Og fordi den legitimerer og rettferdiggjør disse voldshandlingene og undertrykkelsen, er det her budskapet til anti-gender-bevegelsen er på sitt farligste.

– Det er urovekkende å tenke på økningen i vold som disse miljøene opplever på grunn av anti-gender-bevegelsen. Idéen om at skeive er farlige for samfunn og nasjoner gjør disse handlingene akseptable og respektable, sier McEwen.

– Så nå har man disse høyreekstreme menneskene, som er homofobe og transfobe, som føler at hvis de tar livet av noen så er det for å beskytte nasjonen.

Motstand mot helhetlig seksualundervisning

Men selv om akademikere innen kjønn, feminisme og seksualitet møter motstand verden over og i noen tilfeller, som i Brasil og Ungarn, har mistet muligheter til å forske og formidle kunnskap, er det ifølge McEwen i overgangen fra teori til praksis at motstanden mot fagfeltene virkelig blir møtt. Særlig gjelder dette innføringen av helhetlig seksualundervisning i undervisningsprogrammer.

Helhetlig seksualundervisning støttes blant annet av FN, Unesco og norske myndigheter. Det inkluderer bred informasjon om legning og lhbt+-rettigheter, kjønn, samtykke, seksuell helse og prevensjon og abort. Og verden over har den møtt motstand fra anti-gender bevegelsen.

– En av organisasjonene sendte nettopp ut et nyhetsbrev, hvor de argumenterte for det positive som kommer fra COVID-19 epidemien. De nevnte blant annet at siden skolene er stengt så blir ikke barn utsatt for helhetlig seksualundervisning, sier McEwen.

– Samtidig ser vi nå stor økning i vold i nære relasjoner siden folk fikk beskjed om å holde seg hjemme. Og selvfølgelig, når man tenker på unge lhbt+-personer som fortsatt bor hjemme, så kan dette være et utrolig giftig miljø å være i, sier McEwan, og legger til,

– Så det er også interessant at dette er en tid hvor folk også snakker om hva som er mindre bra med kjernefamilien.

En trussel mot kunnskap og kritisk diskurs

Å sette fokus på dette temaet og utfordringene som møter akademikerne innen fagfeltet verden over som er målet med SAIHs kampanje, som har inkludert både McEwens rapport og «Gender Trouble»-bokstuntet.

– Det er ikke sånn at vi med kampanjen ønsker å fremme Judith Butler og absolutt alt hun mener. Men hun er en kjønnsforsker som har betydd veldig mye for feltet, og ikke minst er hun en kontroversiell person som anti-gender-bevegelsen virkelig har lagt sitt hat på. Så hun blir først og fremst brukt som et godt eksempel på et fagfelt, sier leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar.

– Bokstuntet var rett og slett en annen måte å kjøre en underskriftskampanje, sånn at folk kunne vise at de også støtter opp om kjønnsforskeres akademiske frihet. Også er det jo litt artig at boka heter «Gender Trouble», legger hun til.

Men kampanjen har også relevans for fagfelt som ikke direkte er knyttet til kjønn, feminisme og seksualitet. Den er også bygd på grunnleggende verdier knyttet til kunnskap generelt, og åpenhet for kritiske diskusjoner.

– Et angrep mot kjønnsvitere er bekymringsverdig fordi man knebler muligheten til å skaffe seg kunnskap om temaer som er viktige for å sikre likestilling, håndtere mangfold og forhindre diskriminering, sier Høiskar.

– Men det er også noe med at hvis man godtar at man kan legge ned ett studie, så må man spørre seg hva som blir neste fagfelt som ikke passer med Orbans politikk. Det kan jo være genforskning eller klimaforskning.

Fornøyd, tross korona-trøbbel

Ifølge SAIH ble kampanjen og budskapet godt tatt i mot på kampanjelanseringen 10. mars og i dagene etter. På kun et par dager var det plutselig 79 på venteliste for å låne «Gender Trouble» på Deichmanske bibliotek, mens interessen for boka på andre bibliotek rundt om i Norge også vokste betraktelig.

Også her har den raske utviklingen av koronaepidemien i Europa også satt aktiviteten på pause. I forbindelse med regjeringens omfattende koronatiltak innført 12. mars, rett etter lanseringen, avviklet nemlig bibliotekene muligheten for å sette seg på venteliste. Og andre kampanjeaktiviteter planlagt av SAIHs lokallag ble også avlyst.

Men med tanke på det korte tidsrommet fra lansering og til effektene av koronaepidemien virkelig gjorde sitt inntog i Norge, sier Høiskar seg fornøyd med utfallet så langt av rapporten og bokstuntet.

– Vi rakk heldigvis å ha lansering med godt over 100 mennesker og deltagelse fra UD, Kilden kjønnsforskning og Haley McEwen. Vi har også hatt møter med den politiske ledelsen til både utviklingsministeren og utenriksministeren, og vi opplevde at de tok disse bekymringene alvorlig, sier Høiskar.

– Det var jo litt trist med koronasituasjonen, for målet var jo at hundrevis av studenter og andre skulle stå på venteliste overalt i Norge. Men så begynte bibliotekene å stenge, så vi er egentlig veldig fornøyd med at vi klarte å få over hundre reservasjoner. For nå er det ikke mulig å låne boka noe sted, legger hun til.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her