Flyktninghjelpen og FNs høykommissær for flyktninger undersøker hvilken hjelp venezuelanere trenger i grenseområdet mellom Colombia og Ecuador. Foto: Flyktninghjelpen

Hyperinflasjon, vold og økonomisk sammenbrudd har siden 2015 fordrevet rundt 1,8 millioner venezuelanere til Colombia. Nå har de ikke annet valg enn å vende hjem, som følge av koronaepidemien.

­– Venezuelanere som søkte tilflukt i Colombia mister nå sin økonomiske livline på grunn av Covid-19. Hundrevis tvinges nå hjem, og mange flere kan måtte følge etter, hvis nedstengingen av Colombia fortsetter og de ikke får hjelpen de trenger, advarer landdirektør for Flyktninghjelpen i Colombia Dominika Arseniuk.

Mange migranter og flyktninger fra Venezuela har hatt uformelle arbeidsforhold i Colombia, særlig i grenseområdene. Denne sektoren rammes nå hardt av en tre-ukers nasjonal nedstenging av Colombia, som et tiltak for å redusere spredning av koronasmitte, opplyser bistandsorganisasjonen i en pressemelding.

Flyktninghjelpen deler ut mat til de som trenger det, inkludert venezuelanere, i Colombias hovedstad Bogota.
Foto: Flyktninghjelpen.

­– I beredskapsplanene for å takle viruset må det gjøres mer for å inkludere migranter og flyktninger fra Venezuela som lever i grenseområdene, og som setter livene sine i fare om de reiser tilbake til Venezuela, sier Arseniuk.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Men virussmitten fortsetter å bre om seg. Hjelpeorganisasjonene i områdene har dermed måttet redusere aktivitetene sin kraftig, et arbeid som allerede er preget av underfinansiering. I nødhjelpsappellen til støtte for venezuelanske flyktninger, mottok FN kun tre prosent av midlene de spurte etter.

­­– Det er ikke bare såpe, medisiner og rent vann som trengs. Vi trenger pengestøtte over flere år for å klare å takle den venezuelanske flyktnings- og migrantkrisen, sier Arsenium.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!