Ny Amnesty-rapport: færre og færre mennesker blir henrettet hvert år

Annonse

I fjor ble 657 mennesker i 20 land henrettet, det laveste antallet siden 2010, ifølge Amnesty Internationals årlige dødsstraffrapport.

tamara-gore-ncY75h9FWxc-unsplash
Henging er blant de vanligste metodene for dødsstraff, ifølge Amnesty International. Foto: Tamara Gore // Unsplash

– Det er ingenting som tyder på at dødsstraff er mer avskrekkende for kriminelle enn fengselsstraff. Det store flertallet av land innser dette, og det er oppmuntrende å se at det stadig blir færre henrettelser i verden, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs.

En global avskaffelse av dødsstraff kan være innen rekkevidde, mener Amnesty.

Disse landene henrettet flest

Amnesty melder at Kina forblir landet som henretter flest i verden. Sett bort ifra Kina, ble 86 prosent av alle dokumenterte henrettelser gjennomført i fire land. 

De fem «verstinglandene» er:

  1. Kina
  2. Iran
  3. Saudi-Arabia
  4. Irak
  5. Egypt

Til tross for at det blir gjennomført færre henrettelser i verden, går noen land dessverre i feil retning:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!
  • Saudi-Arabia satte en trist rekord med 184 henrettelser.
  • Irak doblet antall henrettelser og endte på om lag 100.
  • Iran endte på 251, men har fortsatt et lavere antall henrettelser enn tidligere år. De fortsetter også henrettelse av mindreårige.
  • Kina fortsetter sin praksis med hemmelighold, noe som gjør det umulig å tallfeste antall henrettelser. Amnesty går ut ifra at landet gjennomfører flere tusen henrettelser hvert år.
  • Sør-Sudan, ett av landene Norge har støttet med bistand i mange år, satt en negativ rekord i antall henrettelser med 11 i 2019. Det er det høyeste siden landet ble selvstendig i 2011. Blant de henrettede var det minst én mindreårig lovbryter.

Minst 26.604 personer var under dødsdom globalt ved utgangen av 2019.

GRAF: Antall henrettelser 2010-2019

Antall henrettelser i verden, 2010-2019. Illustrasjon: Amnestys rapport, «Death Sentences and Excecutions, 2019»

Det internasjonale arbeidet mot dødsstraff nytter

Amnestys rapport viser at det er nedgang i antall henrettelser verden over. Afghanistan fremheves spesielt, hvor det i 2019 ikke var noen henrettelser, det er første gang siden 2010.

Utviklingen med færre henrettelser og dødsdommer fortsetter også i USA, til tross for president Donald Trumps grep for å gjenoppta henrettelser på føderalt nivå. Mest påfallende i USA er en tydelig nedgang i antall dødsdommer, fra 45 til 35.

Antall dødsdommer i USA har falt nesten hvert år i de siste tiårene. For ti år siden var det over hundre dødsdommer årlig, ved slutten av 1990 var tallet godt over 200. Antall henrettelser har blitt halvert siden 2009.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her