Korona preger 1. mai-markeringer verden over

Annonse

Det er ikke bare 1. mai-feiringen i Norge som ser annerledes ut i år. Verden over er dagen sterkt preget av koronaepidemien og restriksjonene innført for å få bukt med denne.

(Denne artikkelen oppdateres gjennom dagen 1.mai.)

1.Mai_2013_(8697603319)
1. mai markeres vanligvis med tog, paroler og forsamlinger over hele verden, som her i . Men i år setter koronaepidemien en stopper for mange aktiviteter. Dette bildet er fra Østerrike i 2013. Foto: Johannes Zinner / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Dagens 1.mai-feiring blir ikke helt som vanlig. Koronaepidemien har ført til at de tradisjonsrike togene, parolene og arrangementene for å markere arbeidernes dag har blitt nødt til å ta andre former.

Vanligvis samles tusenvis av arbeidere på Youngstorget i Oslo. Men i år er det folketomt. Markeringen har i stedet blitt flyttet til nettet, hvor leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og SV-leder Audun Lysbakken har direkteoverføringer i løpet av dagen.

Andre steder, som i Årdal i Vestland kommune, var toget betydelig kortere, og besto kun av arrangement arrangørene – som passet på å holde god avstand til hverandre, skriver NRK.

Sørafrikanere kan ta turen ut for første gang

I Sør-Afrika har arbeider- og fagbevegelsene vært viktig både for å sikre rettighetene til arbeidere, men også i kampen mot apartheid på 80- og 90-tallet. I år er feiringen imidlertid helt overskygget av koronatiltak.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

I begynnelsen av april stengte Sør-Afrika nesten helt ned. Landet forbød innbyggerne fra å bevege seg utendørs med mindre det var helt nødvendig. Korte turer, jogging og hundelufting har vært helt uaktuelt, og til og med salg av alkohol og sigaretter opphørte.

I dag, 1. mai, lettes det for første gang på tiltakene. Sørafrikanere kan nå begynne å smått bevege seg utenfor huset.  Men tiltakene har vært en økonomisk katastrofe. Omlag tre til syv millioner jobber forventer å forsvinne i et land som allerede er preget av store økonomiske ulikheter og omfattende fattigdom, skriver avisen The South African.

Le Pen trosser forbud i Frankrike

Frankrike har, i likhet med Norge, tomme gater i år. Landet har en sterk arbeiderbevegelse. Det var her sammenslutningen av sosialistiske partier, kjent som Den andre internasjonalen, i 1889 besluttet å anerkjenne 1. mai som arbeidernes dag – til minne om Haymarketopptøyene i Chicago 1. mai 1886, hvor politiet gikk til angrep på streikende arbeidere og politiske aktivister.

I Paris pleier vanligvis tusenvis av arbeidere å ta til gatene 1. mai. På grunn av korona har byen imidlertid også vært nesten helt nedstengt den siste måneden, og parisere har vært tvunget til å holde seg innendørs.

En av de som har valgt å ikke føye seg etter forbudet var lederen for det høyrepopulistiske Nasjonal samling Marine Le Pen. Hun var i dag ute i sentrum av Paris for å legge en krans på en statue av helgenen Jeanne d’Arc, som partiet bruker som nasjonalistisk symbol.

– Jeg har aldri sagt at jeg har hatt tvil om at man må holde seg inne. Men jeg har sagt at et fullstendig forbud mot å gå ut var løsningen hvis vi ikke lyktes i å hindre epidemien, sa Le Pen, ifølge nyhetsbyrået Reuters for New York Times.

En ny 1. mai-bevegelse i USA

Til tross for at 1. mai-markeringen kom som følge av opptøyer i den amerikanske byen Chicago, er USA et av landene i verden hvor dagen ikke feires. Her feires i stedet «Labour Day» den første mandagen i september.

Men i motsetting til de fleste andre land er det i år overraskende mye 1. mai-aktivitet i USA.

Ansatte ved gigantselskaper som Amazon, Whole Foods og Walmart skal gjennomføre det som beskrives som en «enestående bølge av streiker», skriver Democracy Now.

De streiker blant annet for bedre risikotillegg, betalt sykefravær, rett til beskyttelsesutstyr og tilgang til rengjøringsutstyr på arbeidsplassen. Initiativet sees i sammenheng med en voksende bevegelse for 1. mai-streik, lansert av et samvirkelag for arbeidere i delstaten Mississippi.

Men det er ikke bare arbeidere som har 1. mai-planer. Trump-supportere skal samle seg i minst 50 forskjellige bilkonvoier for å protestere mot myndighetenes oppfordringer om at folk holder seg hjemme under koronakrisen. Demonstrasjoner skal blant annet finne sted i byer i delstatene California, Texas, North Carolina, South Carolina, Hawaii og Florida.

Demonstrasjonene arrangeres av gruppen Women for America First.

– Dette er en «drive-in rally» for frihet. Sett deg i bilen, på motorsykkelen eller det transportmiddelet du ønsker for å bli med i «Drive for Freedom», skriver gruppen på nett, opplyser Kansas-avisen The Wichita Eagle.

Korona brer om seg i Brasil

I likhet med i Sør-Afrika står arbeiderbevegelsen sterkt i Brasil og andre land i Sør- og Mellom-Amerika. 1. mai har vært en viktig markeringsdag for de kommunistiske, sosialistiske bevegelser og venstreradikale bevegelsene, som har vært viktige i mange av landenes utvikling – som Venezuela, Cuba og Chile.

Brasil var særlig tidlig ute med å markere 1. mai, og allerede i 1924 ble dagen offisielt en nasjonal fridag. Vanligvis kan man forvente tog, paroler, markeringer og arbeiderstreiker denne dagen.

Men i år er det koronaepidemien som setter sitt preg på maidagen. I fattige slumområder har viruset virkelig begynt å bre om seg. Omlag 80.000 personer er bekreftet smittet og 6.000 personer har så langt mistet livet, rundt 1.500 flere personer enn i Kina, opplyser The Guardian.

Men landets høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro lar seg ikke affektere.

– Hva så? Svarte han journalister som på tirsdag spurte ham om rekordøkingen i smittetilfeller, skriver BuzzFeed News.


Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar