Kristiansand markerer 70-årsjubileet for Den europeiske menneskerettskonvensjon med digital konferanse

Torbjørn Jagland (2016)
Torbjørn Jagland gjester Kristiansand i dag. Dette bildet er fra 2016. Foto: Wikimedia Commons / CC BY 2.0
Annonse

Konferansen arrangeres i anledning Den europeiske menneskerettskonvensjonens 70-årsjubileum. I tillegg til kommunen er det lokale aktører som Kilden og Arkivet som står bak arrangementet.

Torbjørn Jagland deltar på jubileumskonferansen. Dette bildet er fra 2016. Foto: Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Konferansen arrangeres i samarbeid med Europarådet, Cultiva, Arkivet freds- og menneskerettssenter og Kilden teater og konserthus på selve Europadagen – 5. mai 2020.

Blant konferansens deltakere er presidenten i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg Linos-Alexandre Sicilianos, tidligere generalsekretær i Europarådet og statsminister Thorbjørn Jagland og tidligere statsminister Carl Bildt.

Torbjørn Jagland var selv generalsekretær i Europarådet fra 2009 til september 2019.

Internasjonalt samarbeid mot polarisering

Wenche P. Dehli (Foto: Svein Tybakken/Marte Krogstad, Kristiansand kommune).

– For oss i Kristiansand kommune er det viktig å være en tydelig nasjonal stemme når det gjelder sentrale verdier som menneskerettighetene, understreker direktør for samfunn og innovasjon i Kristiansand kommune Wenche P. Dehli på kommunens nettside.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– I løpet av 2019 erfarte byen vår hvilken effekt hatkriminalitet og polarisering kan få, og dette er en fin anledning til å delta i det europeiske samarbeidet for å motvirke slike trender, opplyser Dehli.

Kristiansand har blant annet blitt åsted for flere nasjonalistiske og Islam-fiendtlige markeringer de siste årene. I september i fjor ble blant annet tre medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelse dømt for å ha hengt opp bannere med hakekors flere steder i byen, skriver Filter nyheter.

Rettigheter på bekostning av hverandre

Dagens menneskerettighetskonferanse tar for seg ytringsfrihet, demokrati og menneskerettigheter – tema det ofte oppstår spenninger innimellom.

Jan Oddvar Skisland (Foto: Svein Tybakken, Kristiansand kommune)

– Demokrati og rettigheter i hverdagen er helt avgjørende for utviklingen av samfunnet. Nye tider gir nye utfordringer som vi også må møte, understreker ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland på kommunens nettside.

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ble vedtatt i 1950, og Norge ratifiserte avtalen to år senere. Avtalens hovedfokus gjelder grunnleggende menneskerettigheter som retten til liv, forbud mot tortur, tanke-, religion- og ytringsfrihet, og forbud mot diskriminering.

Konferansen arrangeres av lokale aktører, som Kilden teater- og konserthus, Arkivet freds- og menneskerettighetssenter, Europarådet, 


Sørg for å være oppdatert på siste nyheter og reportasjer fra Transit, om menneskerettigheter og internasjonale spørsmål. Tegn abonnement her:

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar