Videoreportasje: Hiv-positive i Nkumba i Uganda fester sin lit til én mann og hans sykkel, Gonzaga Ssentongo

Annonse

Gonzaga Ssentongo kan sykle opptil 60 kilometer om dagen for å hente medisin til hiv-positive, som Ugandas koronanedstengning har etterlatt uten tilgang til transport.

Ssentongo ler mens han forteller.

– Sykkelen er alt for gammel. Den har ingen bremser eller mulighet til å signalisere at folk må flytte seg, sier han til Transit.

–  Så jeg må plystre og rope etter folk at de må flytte seg.

Gonzaga Ssentongo ler mens han forteller om utfordringen det kan være å få folk til å flytte seg når han farer gjennom landsbyen på sykkel. Media: John Oryang.

Til tross for strabasene virker han ved godt mot. Men det tar på å sykle lange strekninger hver dag. Veiene er dårlige og været skiftende. Og sykkelen er absolutt ikke egnet for denne typen turer.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Men de er helt nødvendige.

Strandet i Uganda

Ugandas president Yoweri Museveni utstedte 30. mars direktiver som forbød absolutt all transport – inkludert privatbiler, boda-bodas (motorsykler og scootere) og tuku-tukus (en krysning mellom bil og scooter).

Målet er å hindre at koronaviruset løper løpsk i landet. Stort sett er alt stengt, bortsett fra helt nødvendige tjenester og matmarkeder.

Mangelen på offentlig transport går særlig hardt utover sårbare grupper, fattige og syke.

Redd Barna Norge har tidligere varslet i en Transit-artikkel om at kvinner og jenter er særlig utsatt for de negative effektene av nedstengningen i Uganda.

Men personer med hiv og aids er en annen stor og hardt rammet gruppe. Oppimot en og en halv million mennesker i Uganda lever med hiv, og 5,7 prosent av befolkningen mellom 15 og 49 år er hiv-positive. Dødsfall på grunn av hiv og aids har etterlatt 900.000 barn foreldreløse.

Mange av de som lever med sykdommen må reise langt for å hente de antiretrovirale medisinene (ARV) de trenger for å holde sykdommen i sjakk. Uten offentlig transport er de nå avhengige av at frivillige som Gonzaga Ssentongo orker – og vil – sykle å hente og levere medisinene deres.

Totalt leverer han medisin til 63 familier.

Sykkelen er på ingen måte egnet for de dårlige veiene Gonzaga daglig sykler flere mil på. Media: John Oryang

– Ikke glem de hiv-positive

– Jeg er hiv-positiv og henter medisinen min i Lweza, sier Florence Nakanwagi til Transit.

Byen Lweza, og Mildmay sykehuset der Nakanwagi henter tablettene sine, er omlag 20 kilometer nord for Nkumba, ikke langt fra hovedstaden Kampala. I bil tar ikke turen mer enn 30 minutter. Til fots tar den ikke mindre enn fem timer.

– Det er så langt at det ville tatt meg halvannen dag å gå til sykehuset. Jeg er takknemlig for Gonzaga som sykler til Mildmay, sier Nakanwagi.

 

Til tross for alvorligheten av korona, og viktigheten av å hindre virusspredning, oppfordrer hun lederne av verdens land til å ikke miste de som sliter under tiltakene av syne.

– Verdensledere, mens dere bekjemper koronaviruset, ikke glem hiv-positive pasienter som også er avhengige av medisin, sier hun, og håper en ordning for å få medisinen utlevert kan komme på plass.

Florence Nakanwagi håper det kan komme distribusjonsordninger på plass, slik at hiv-positive kan få tilgang til medisinen de trenger. Media: John Oryang

Men inntil videre må hun fortsette å sette sin lit til Ssentongo. Og til tross for slitet den strabasiøse turen medfører, vil han fortsette å hjelpe de han kan.

– Når landet begynner å åpnes vet jeg at det fortsatt kan være begrensninger på offentlig transport, sier Ssentongo.

– Jeg vet at noen pasienter fortsatt ikke vil ha tilgang til transport. Så jeg vil fortsatt være mer enn villig til å hjelpe de som fortsatt trenger at jeg henter medisinene deres, frem til situasjonen normaliseres.


GLOBAL KORONADEKNING: Dette er andre artikkel fra Transit magasin i en reportasjeserie om hvordan koronapandemien rammer verden over. Ved hjelp av et globalt nettverk av journalister vil vi vise fram hvordan ulike folk rammes av økonomisk nedgang og mangel på et fungerende helsevesen, men også hvordan epidemien ført til samhold og sterkere fellesskap. Artikkelserien er støttet av Fritt Ord.

For å kunne levere mer global journalistikk er vi helt avhengige av våre abonnenter. Denne artikkelen er åpen, men de fleste sakene må man være abonnent for å lese. Støtt Transit Magasin med et abonnement, og sikre deg tilgang til alt innhold:

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar