Denne tegningen av Ahmed Falah er en kommentar til fjorårets beslutning i New York Times om å slutte med politiske satiretegninger i sin internasjonale utgave. Falah kom fra Irak til Norge i 2019 etter å ha blitt truet på livet for en karikaturtegning.

Norsk PEN har besluttet å gi Ossietzkyprisen 2020 til satiretegnerne i Norge for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen tildeles alle som arbeider med satire- og avistegning i Norge. 

– Ytringsfrihet er ikke gitt oss for kun å verne ytringer vi kan nikke anerkjennende til. Den skal særlig verne ytringer som fornærmer, som sjokkerer eller uroer oss. Akkurat slik satiretegningene gjør, sier Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN. 

Nylig ble en fransk lærer drept fordi han viste karikaturer av profeten Mohammed i klasserommet.

– Denne prisen ble dessverre mer aktuell enn vi hadde ønsket. Satire og satiretegninger er viktig for livet og samfunnet vårt, og bør fortsatt være det. Det er viktig at satiretegnere føler seg trygge til å ytre det de vil, sier Stavrum.

I høst pågår også rettssaken mot 14 personer som er tiltalt for medvirkning til angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015. 12 personer ble drept i og rundt magasinets lokaler.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Det er også 15 år siden den danske avisen Jyllands-Posten publiserte tolv karikaturer av profeten Mohammed. Flere aviser trykket tegningene, mange som faksimiler. Tegningene førte til viktige debatter om ytringsfrihet og blasfemi, men de vakte også sterke reaksjoner i flere muslimske miljøer og land. Flere tegnere og avisredaktører ble truet på livet.

«Styret i Norsk PEN ønsker med årets Ossietzkypris å hedre denne tradisjonen og samtidig rette oppmerksomheten mot situasjonen for dagens satiretegnere. De som med en enkel strek kan ramme andre med sin satire – men som for sitt yrke risikerer å bli rammet uforholdsmessig hardt selv», lyder det i begrunnelsen for årets pris.

«Satiretegningens idé er å sette ytringen på spissen. Den er av natur skarp og på sin beste smertelig treffsikker. Satiretegningen finner sin næring i ytringsfrihetens randsone. Det er derfor satiretegningen ikke bare er prisverdig, den er også verneverdig».

Internasjonale medier publiserer færre politiske satiretegninger nå enn før, ifølge Norsk PEN. I juni 2019 annonserte New York Times at de ikke lenger vil publisere politiske karikaturtegninger, begrunnet i at de vil satse på andre deler av avisen. Også i Norge mister satiretegnere avisengasjementene sine.

Den siste tiden, under koronapandemien, rapporterer satiretegnere om flere trusler og forsøk på sensur enn vanlig.

Det er tre representanter for satiretegnerne i Norge som mottar årets Ossietzkypris på vegne av sin yrkesgruppe:

  • Finn Graff, som i 2020 har tegnet i norske aviser i 60 år
  • Siri Dokken, tegner i Dagsavisen og professor II i satiretegning ved Oslo Met
  • Den irakiske satiretegneren Ahmed Falah, som kom til Norge som fribykunstner etter i en årrekke å ha vært både sensurert og truet på livet for sine tegninger i Irak.

Prispengene er øremerket en utstilling av norske satiretegninger på Avistegnernes Hus i Drøbak.

Dette er Ossietzkyprisen

  • Norsk PEN deler årlig ut Ossietzkyprisen for fremragende innsats for ytringsfriheten.
  • Prisen deles ut til personer eller institusjoner som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten.  Fjorårets vinner var utenriksjournalist i Aftenposten, Afshin Ismaeli.
  • Årets pris vil bli utdelt søndag 15. november på Litteraturhuset i Oslo.
Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)