Klesbutikker kaster enorme mengder nye klær, viser dansk rapport. Illustrasjonsfoto: Pixabay.

En rapport fra Forbrukerrådet Tænk viser at danske klesbutikker hvert år kaster 677 tonn nye og ubrukte klær, og sender dem til forbrenning.

Det er særlig butikker i supermarkeder og storsentre som står for denne praksisen, ifølge nettstedet Klimamonitor.

– Meningsløst

– Tøy- og tekstilsektoren utgjør en meget stor belastning for klima og miljø, og det virker helt meningsløst at det kastes nye, usolgte klær, sier leder for Tænk, Anja Philip.

Interesseorganisasjonen Dansk Erhverv forklarer kastingen av nye klær med at de kan være innfarget med ulovlige pigmenter, eller være laget av feil materialer. En tredje forklaring som oppgis er at butikkene må svare moms hvis de gir varene bort, mens dette ikke gjøres dersom de kastes.

50 danske virksomheter har på oppfordring av Forbrugerrådet signert et løfte om ikke å destruere feilfrie klær.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Norge: Flere har ordninger med mottak

I Norge har flere av de mest kjente merkevarene i klesbransjen ordninger med andre avtakere for overskuddsvarer.

Kleskjeden Lager 157 har en policy som sier at man aldri skal ødelegge et klesplagg, ifølge eHandel.no. Kappahl, Lindex og Gina Tricot er merker som donerer til samarbeidspartnere. H&M har avtale med Fattighuset, men oppgir at de fortsatt destruerer en liten andel av sine varer.

Vi kaster mye i Norden

På individuelt plan er det mye brukte klær som kastes. Fra en undersøkelse gjort i 2016 for Nordisk Ministerråd, fant man at forbrukerne i de nordiske landene kjøpte totalt 365 000 tonn klær og tekstiler i året. To tredjedeler av dette klesvolumet blir kastet i restavfallet når brukerne er ferdig med klærne, ifølge ABC Nyheter.

Fretex opplyser at de tar i mot 22 000 tonn brukte klær årlig. 69 % av dette går til gjenbruk, mens 25 % går til materialgjenvinning, 5 % brennes opp, men dette går til energigjenvinning.

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)