Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

FNs naturpanel: Hyppigere og mer alvorlige pandemier om vi ikke beskytter naturen

En arbeidsgruppe fra Naturpanelet (IPBES) slår i en ny rapport fast at vi må endre hvordan vi påvirker naturen om vi skal unngå mer hyppige og alvorlige pandemier i framtiden.

Eksperter som naturpanelet har benyttet, advarer om at det kan komme flere og verre pandemier enn Covid-19 framover, går det fram av rapportlanseringen.

– Rapporten fra ekspertene viser at det stadig blir mer tydelig hvordan de menneskeskapte, globale endringene i naturmangfoldet fører til store trusler for menneskelig velferd. Risiko for smitte mellom dyr og mennesker er størst når dyrearter mister levestedene sine. Ekspertenes advarsler om nye pandemier er illevarslende, men rapporten viser oss også at det finnes løsninger, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirekoratet.

Truslene mot natur og klima er de samme som øker pandemifaren

Ifølge ekspertene i arbeidsgruppen til IPBES er det de samme driverne som forårsaker klimaendringene og tap av naturmangfold som også gir risiko for pandemier gjennom påvirkning på miljøet: Endring i arealbruk, økt og intensivert landbruk, handel og forbruk som ikke er bærekraftig påvirker naturen og øker kontakten mellom ville dyr, husdyr, smittestoff og mennesker.

Sammenhengen mellom tap av naturmangfold og pandemier er tidligere blitt påpekt av blant annet Verdens helseorganisasjon (WHO) og Konvensjonen for biologisk mangfold (CBD), minner Miljødirektoratet om.

– Sammenhengen mellom helse og naturmangfold vil bli et viktig tema når verdens land neste år møtes under konvensjonen for biologisk mangfold for å bli enige om nye globale mål for naturmangfold, sier Ellen Hambro.

Miljødirektoratet i Norge deltar i den norske delegasjonen til CBD (Konvensjonen for biologisk mangfold) sammen Klima- og miljødepartementet.

Ikke-bærekraftig forbruk forandrer det globale miljøet

Et av rådene som ekspertene gir er å redusere globale miljøendringer som skyldes et menneskelig, ikke-bærekraftig forbruksmønster. Dette anses som en viktig driver av tap av naturmangfold og forekomst av pandemier.

Her er noen konklusjoner som ekspertene trekker:

  • Opptil 850.000 ukjente virus i naturen kan gi infeksjoner hos mennesker
  • Avskoging og handel med trua arter er aktiviteter som kan gi flere og verre pandemier
  • Kostnadene knyttet til utbrudd av pandemier er 100 ganger de estimerte kostnadene for å forhindre pandemier.
  • Aktiviteter som kan utløse pandemier bør reguleres og skattlegges.

I tillegg til å dukke opp oftere vil nye pandemier, ifølge ekspertene, kunne spre seg raskere, gjøre mer skade på verdensøkonomien og forårsake død hos flere mennesker enn Covid-19 med mindre vi fundamentalt endrer hvordan vi globalt jobber med å forhindre smittsomme sykdommer.

Rapport beskriver hva vi har i vente

Carlos das Neves, direktør for forskning og internasjonalisering ved Veterinærinstituttet ble nominert fra Norge for å delta i ekspertgruppens arbeid.

– Vi må gjøre mer for å forutsi og forebygge pandemier, og verden må være bedre forberedt på å møte slike utfordringer i framtiden. I rapporten fra møtet beskriver vi både hva verden står overfor akkurat nå og hvilken risiko det er framover for nye pandemier og kriser, sier das Neves.

Fakta: Om rapporten

  • Det internasjonale naturpanelet (The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services – IPBES) ble dannet i 2012 av regjeringene fra 94 nasjoner.
  • Naturpanelet er et vitenskapelig organ som vurderer og sammenfatter gjeldende kunnskapsstatus om biologisk mangfold og tilstand i jordas økosystemer.
  • I Norge er Miljødirektoratet nasjonalt kontaktpunkt for Naturpanelet.
  • I juli sammenkalte Naturpanelet 22 eksperter til et seminar for å diskutere biologisk mangfold og pandemier i lys av koronautbruddetbiologisk mangfold og pandemier i lys av koronautbruddet.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT