Norske milliarder endte opp i selskaper med høy avskogingsrisiko

Illustrasjonsfoto: Pixabay
Annonse

Minst 6,4 milliarder norske kroner gikk fra sju norske banker til 17 slike selskaper de siste fem årene, viser en fersk undersøkelse.

Rapporten fra Framtiden i våre hender (FIVH) forteller om bånd til soya- og kjøttselskaper i Brasil, supermarkedkjeder som selger regnskogbiff og produsenter av fôr, svin, fjørfe og meieriprodukter med risikosoya i Kina, Europa og Brasil.

59 selskaper med høy avskogingsrisiko har blitt undersøkt. Ifølge FIVH er dette selskaper som produserer, trader eller omsetter soya eller kjøtt fra Brasil, eller har leverandørkjeder som benytter seg av råvarene i Europa og Kina.

Undersøkelsen er del av en internasjonal casestudie utført av Fair Finance International, som Etisk bankguide i Norge er del av. BrasilTysklandNederland og Norge har deltatt.

Brasiliansk Amazonas er inne i en ny brannsesong, og det er avskoging som er den viktigste drivkraften for brannene. Ifølge INPE, Brasils nasjonale institutt for romforskning, brenner det enda mer i år enn i rekordåret 2019. Områdene som ryddes går i hovedsak til produksjon av kjøtt eller soya, råvarer som har økt i verdi under pandemien, heter det i rapporten fra FIVH.

Les også:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Oljefondet verre enn bankene

FIVH skriver at gjennomgangen viser at flere norske banker er ledende i arbeidet mot avskoging i porteføljen og ligger langt foran sine europeiske motstykker. Men:

» … selv om flere av bankene går i bresjen, er de ikke skjermet fra avskogingsrisiko. Vi har identifisert 7 norske og nordiske fondstilbydere med finansielle bånd til minst ett av selskapene i de 59 selskapene i studien. Fire norske banker har utstedt obligasjoner på til sammen 57,9 millioner USD til selskapene i perioden 2015-2020.»

Oljefondet har bånd til 18 selskaper i studien med over 2,2 milliarder USD, og har dermed mer enn tre ganger så mye investert i de aktuelle selskapene enn bankene i studien, opplyser FIVH.

Framtiden i våre hender konkluderer med at norske finansinstitusjoner med bånd til selskapene i denne studien må ta ansvaret sitt og den stadig mer tilspissede situasjonen i Brasil på alvor. Bankene må legge til grunn grundige analyser og kontinuerlig vurdere virkemidlene de bruker, skriver organisasjonen.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her