Redd Barna distribuerer esker med hygiene-artikler i Duho, Irak. Foto: Redd Barna

Redd Barna advarer om at et økende antall irakiske barn og spebarn er korona-smittet og har mistet livet. Samtidig sprer den britiske korona-varianten seg raskt i landet.

— Vi har sett barn helt ned i tiårsalderen bli innlagt på sykehus, og det er langt flere barn med korona ved primærhelsetjenester og på barnesykehus enn tidligere. Vi er bekymret for at mange barn vil bli smittet uten mulighet for å testes eller isolere seg, sier Dr. Taha Abdulmawjoud fra Ninawa, som jobber med Redd Barna i Irak. — Risikoen for spredning blant venner og eldre familiemedlemmer er stor, sier han.

I løpet av to uker ble nesten 2.000 barn under ti år koronasmittet i Irak. Helsedepartementet i landet melder om tusenvis av smittetilfeller blant barn siden 15. mars, dagen det ble offentliggjort at den britiske virusvarianten var oppdaget i Irak. Antallet smittede barn under ti år økte fra 11.699 tilfeller per 11. mars til 13.546 den 24. mars. Det er en økning på 15,7 prosent på bare to uker.

— Vi er bekymret for at den nye varianten vil begynne å spre seg uoppdaget blant barn. Det kan få store konsekvenser, og det er bare et spørsmål om tid før Iraks helsevesen blir overbelastet, sier Ishtiaq Mannan, Redd Barnas landdirektør i Irak.

Flere leger har fortalt til Redd Barna at de ser et økende antall innleggelser av barn med covid-19 på sykehusene. De frykter at dette bare er toppen av isfjellet. Mange smittetilfeller blir ikke offisielt registrert fordi den smittede aldri kommer til et sykehus, eller bare blir gitt diagnosen på et apotek eller ved en klinikk.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Redd Barna i Irak ber om at landets helsedepartement prioriterer å vaksinere helsearbeidere i frontlinjen og andre i risikogrupper, deretter lærere og andre som er i direkte kontakt med barn.

Korona-statistikk for Irak:

Irak
IrakSist oppdatert: Loading...
Bekreftede tilfeller0
Antall døde0
Tilfeller per 1 mill0
Dødsfall per 1 mill0
Antall tester0
Tester per 1 mill0

Denne artikkelen er basert på en pressemelding fra Redd Barna.

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!