Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

FNs årlige høynivåuke er i gang: – Verden er mer kaotisk, mer usikker og farligere for alle, sier Guterres

Fortsatt er det usikkert hvem som vil representere Myanmar og Afghanistan når FNs generaldebatt åpner 21. september. Dette blir Angela Merkels siste FN-toppmøte som statsleder, og Erna Solberg er på sin siste tur til FN i New York som statsminister.

Utfordringene står i kø når FNs høynivåuke sparkes i gang tirsdag. — Verden beveger seg mot en ny unormal; mer kaotisk, mer usikker og farligere for alle, sa António Guterres på en pressekonferanse i forkant av UNGA76.

I fjor måtte høynivåuka for første gang i FNs historie avholdes digitalt da den 75. hovedforsamlingen gikk av stabelen.

I år er ting noenlunde tilbake til normalen, og de fleste lands representanter og diplomater vil være fysisk til stede i New York, deriblant Norges avtroppende statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Med få uker igjen før Norge får ny regjering, blir dette Solbergs siste mulighet som statsminister til å møtes ansikt til ansikt med mange av sine internasjonale kollegaer.

– Under møtene blir det viktig for meg å gi kraft og retning til de sakene jeg har vært særlig opptatt av, som hav og jenters utdanning. Dette arbeidet fortsetter med kraft selv om jeg går over i en ny rolle, sier Solberg til NTB.

Siden Norge sitter i FNs sikkerhetsråd, vil Solberg også ta opp spørsmål knyttet til fred og nedrustning.

– Jeg er bekymret for en verden med klarere motsetninger mellom stormaktene. Vi må alle innse at vi må samarbeide om mye, selv om vi ikke er enige om alt, sier hun.

FNs generalsekretær orienterte pressen om sin nye rapport «Our Common Agenda» i forkant av FNs 76. generalforsamling. Foto: UN Photo / Eskinder Debebe

Mange utfordringer

Det er ikke manko på internasjonale kriser å snakke om under høynivåuka. Ubåtkrangelen mellom Frankrike og flere andre allierte har utløst en diplomatisk krise, som kommer til å sette sitt stille preg på toppmøtene.

Situasjonen i Afghanistan vil også være høyt på agendaen. Det er over en måned siden Taliban grep makten i Kabul og Afghanistan. Landet er preget av økonomisk krise som følge av at verdenssamfunnet har stanset økonomisk bistand og pengestrømming inn til landet.

På den lange lista står også pandemien og den globale vaksinefordelingen. Det er i tillegg over en måned siden FNs klimapanel (IPCC) slapp sin omfattende rapport om klimautsiktene, noe som også vil legge føringer for klimasamtalene.

Taliban til generalforsamlingen?

Det er usikkerhet rundt hvem som kommer til å representere Afghanistan, skriver FN-sambandet på sine nettsider. Den nåværende afghanske ambassadøren tilhører tidligere president Ashraf Ghani sin administrasjon, skriver Pass Blue.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS vil nåværende FN-ambassadør Ghulam Isaczai representere landet på FNs høynivåuke. Ifølge FN-pakten kan landets nye regjering foreslå en ny FN-ambassadør, men Taliban regjeringen mangler fortsatt internasjonal anerkjennelse skriver byrået.

Taliban har foreløpig ikke utpekt en representant til å erstatte Isaczai, skriver Al-Jazeera

Ghulam M. Isaczai er Afghanistans ambassadør til FN, her fotografert under et møte i Sikkerhetsrådet tidligere denne måneden. Foto: UN Photo / Evan Schneider

Hvem skal representere Myanmar?

Ifølge talerlisten som Pass Blue har sett er det landets FN-ambassadør Kyaw Moe Tun som skal representere landet, men FN-komiteen for akkreditiver har ennå ikke tatt stilling til hvem som skal være landets rettmessige diplomatiske representant til FN, skriver FN-sambandet

The Guardian skriver at både militærjuntaen som tok makten ved et statskupp i februar, og landets nasjonale samlingsregjering (NUG) som omtales som en skyggeregjering har bedt FN om å representere Myanmar i FN.

Ifølge The Irrawaddy skal FNs komiteen møtes tirsdag  for å ta stilling til spørsmålet om hvem som er Myanmars rettmessige representant i FN. Om FN-komiteen velger å utsette beslutningen om Myanmars rettmessige representant kan også landets sete stå tomt under årets generalforsamling, ifølge the Guardian.

Abdulla Shahid fra Maldivene er president for FNs 76. generalforsamling. Foto: UN Photo / Eskinder Debebe

Noens første og andres siste FN-uke

Solberg sier hun ser fram til å møte FN-sjef António Guterres og andre ledere for å snakke om veien fram mot klimatoppmøtet i Glasgow i november.

– Dette blir et viktig møte for å sikre at det tas viktige skritt fremover på klima. Jeg vil også møte mange av dem jeg har jobbet med på de sakene jeg har vært særlig opptatt av, sier Solberg.

– Vi planlegger også for å møte med andre ledere, men som alltid i FN faller mye på plass helt på slutten, sier hun.

Dette blir USAs president Joe Bidens første høynivåuke som president. På åpningsdagen tirsdag vil han tale i hovedsalen. I motsetning til sin forgjenger Donald Trump er Biden stor tilhenger av FN, og diplomater peker på at hans tilstedeværelse på møtene vil styrke hans budskap om at «USA er tilbake».

Samtidig blir dette Tysklands statsminister Angela Merkels siste FN-uke som landets leder. Hun går av etter 16 år som statsminister.

Uenighet om vaksinekrav

Myndighetene i New York kunngjorde i forrige uke at de vil kreve at alle diplomater og verdensledere som deltar på FN-møtene, er koronavaksinert.

Ikke alle diplomatene er like begeistret over dette vaksinekravet. Den russiske FN-ambassadøren Vasilij Nebenzja mener dette er «et åpenbart diskriminerende tiltak» og mener det strider med FNs retningslinjer, ifølge The Washington Post.

Nebenzyas kritikk mot vaksinekravet faller ikke i god jord hos New York-ordfører Bill de Blasio.

– Om den russiske ambassadøren er imot det, så er jeg for det, fastslår han.

Guterres, som nylig fikk forlenget tillit som FN-sjef i fem nye år, har understreket at han ikke kan pålegge statsoverhoder å være vaksinert.

Brasils uvaksinerte president Jair Bolsonaro skal både delta og tale i New York. Bolsonaro, som ble koronasmittet i fjor, mener han fremdeles er immun mot viruset og har tidligere gjort det klart at han ikke vil ta vaksinen.

Kilder: NTB, FN-sambandet

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT