Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Nominerte til IR-prisen: Under en tredjedel er kvinner

Internasjonal reporter har gjort en opptelling av nominerte til IR-prisen de siste seks årene. Kvinneandelen ligger på mellom 22 og 32 prosent.

Juryleder Tove Gravdal oppfordrer kvinnelige utenriksjournalister til å nominere egne saker.

Hvert år deler Internasjonal Reporter (IR) ut en pris for journalistikk som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema.

IR-styret har hatt inntrykk at kvinneandelen blant de nominerte var lav, og har derfor gjort en opptelling på alle nominasjoner de siste seks årene. Det viser seg at kun 29 prosent av de nominerte bidragene er laget av kvinnelige utenriksjournalister. Noe av årsaken er at menn ofte nominerer seg selv, mens kvinner ikke gjør det i like høy grad.

Tove Gravdal. Foto: Spartacus

– Det kan vi ikke være fornøyd med. Jeg har ikke inntrykk av at det er så stor overvekt av mannlige utenriksjournalister at disse tallene speiler hvem som jobber med stoffområdet. Så oppfordringen må gå til kvinnene – vær ikke beskjedne på egne vegne, nominér saker!

Det sier Tove Gravdal, nyslått leder av juryen for IR-prisen. Juryen jobber uavhengig fra IR-styret, og består av personer med solid journalistisk og akademisk bakgrunn. Gravdal er forfatter av boken Til bords med de mektige om Norge og FNs sikkerhetsråd, og mangeårig utenriksjournalist med bakgrunn fra Morgenbladet og flere andre mediehus.

I tillegg til Gravdal består juryen av Anne Hege Simonsen, sosialantropolog og leder for Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet, Per Olav Ødegård, som er utenrikskommentator i VG og tidligere korrespondent i New York, samt Philip Crabtree, tidligere utenriksjournalist i Dagsavisen og nåværende spesialrådgiver i Redd barna. 

Kreativitet på tross av pandemi

Nå gjør juryleder Gravdal og resten av juryen seg klar for å lese, se og lytte til det fremste innen norsk utenriksjournalistikk. Fristen for å nominere til IR-prisen er 3. februar. 

– Pandemien har lagt store begrensninger på utenriksjournalistikken, men allerede i 2020 så vi at mange var både kreative og modige og laget gode reportasjer og historier til tross for vanskelighetene, sier Gravdal i en pressemelding. 

– Jeg håper på enda mer kreativ utenriksjournalistikk blant nominasjonene for 2021. Vi har lagt bak oss et dramatisk utenrikspolitisk år, så jeg regner med at mange bidrag å ta av.

Er det ellers noe du gjerne vil se mer av i årets nominasjoner? 

– Godt språk og minimalt med anglisismer.

Internasjonal Reporters pris kan gå til enkeltstående reportasjer og serier, inkludert fotoreportasjer. Det må ha vært publisert i et uavhengig norsk presseorgan i 2021. Det er ikke mulig å nominere bøker.

Prisen er på 20.000 kroner og blir delt ut under Skup-konferansen i begynnelsen av april. I tillegg til en prisvinner, pleier juryen gi hederlig omtale til ett eller flere prosjekter. Organisasjonen Internasjonal Reporter drives på frivillig basis av et ulønnet styre, og prisen finansieres av bidrag fra norske redaksjoner.  

I fjor stakk Anders Hammer av med prisen for dokumentaren «Do not split», om demokratiforkjempere i Hongkong. Internasjonal reporter arrangerer samtale med prisvinneren på Pressens hus i Oslo onsdag 2. februar. 

Se dokumentaren «Do Not Split» her:

Vil du nominere utenrikssaker til årets IR-pris? Her er lenke til nominasjonsskjema: http://www.reporter.no/journalistpris/nominasjon/

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT