Raftoprisen til Nodjigoto Charbonnel for kampen mot tortur

Nodjigoto Charbonnel fra Tsjad kjemper for å avskaffe tortur og gi ofre for tortur hjelp til å gjenoppbygge livene sine. Det får han Raftoprisen for.

Nodjogto Charbonnel er grunnlegger og leder for AJPNV, en menneskerettighetsorganisasjon som hjelper torturofre, forebygger gjennom undervisning og kjemper mot straffefrihet for overgripere. Organisasjonen har kontorer i hovedstaden i Tsjad, N’Djamena. Foto: Raftostiftelsen
- Annonse -

Nodjigoto Charbonnel var selv kjent med hva langtidsskader og lidelser tortur kan forårsake. Faren hans overlevde mishandling fra statlige myndigheter.

Med utgangspunkt i egne opplevelser grunnla sønnen organisasjonen Association Jeunesse pour la Paix et la Non-Violence (AJPNV) i 2000.

Den i dag 49 år gamle ingeniøren fra Tsjad arbeider med bekjempelse av tortur på ulike nivåer: ved å tilby ofre husly, juridisk bistand og psykososial rehabilitering, ved å undervise ungdom, helsepersonell, lærere og studenter, og ved å kjempe mot straffrihet for overgriper og for etablering av erstatningsordninger for ofrene og deres familier.

Nodjogto Charbonnel. Foto: Raftostiftelsen

Med prisen ønsker Raftostiftelsen å sette søkelys på sivilsamfunnets avgjørende rolle i å bygge et fredelig og fremgangsrikt demokrati som står opp mot tortur, og fremmer menneskerettighetene og rettsstat.

– Dette er prinsipper som må forsvares selv når det koster, skriver stiftelsen i en pressemelding.

Charbonnel og medlemmer av hans familie har blitt utsatt for trakassering. Organisasjonen har sett seg nødt til å stenge i perioder. Charbonnel er også fengslet flere ganger.

- Annonse -

Videre ønsker Raftostiftelsen å gi internasjonal oppmerksomhet til menneskerettighetssituasjonen i Tsjad. Tross brutale overgrep og brudd på menneskerettighetene har det vært lite kritikk fra det internasjonale samfunnet.

Fakta om Raftoprisen

  • Thorolf Raftos Minnepris – Raftoprisen – er delt ut årlig siden 1987 til en person eller organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettighetene.
  • Raftostiftelsen deler ut prisen. Stiftelsen ble opprettet for å hedre minnet om Thorolf Rafto, som var professor ved Norges Handelshøyskole og fredsaktivist.
  • Selve prisoverrekkelsen finner sted i Bergen i november. Thorolf Rafto døde 4. november 1986. Prisen består av et diplom og 20.000 dollar. I år blir den delt ut søndag 13. november klokka 18 på Den Nationale Scene i Bergen.
  • Flere tidligere Raftoprisvinnere har også blitt tildelt Nobels fredspris, blant dem den iranske juristen Shirin Ebadi og den sørkoreanske presidenten Kim Dae-jung, Aung San Suu-Kyi fra Myanmar og José Ramos-Horta fra Øst-Timor.

(Kilde: Store Norske Leksikon )

- Annonse -

Exit mobile version