Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Jenteprisen 2022 går til kvinnehelse og kunnskap om endometriose

Jenteprisen 2022 handler om kvinnehelse. Det er Endometrioseforeningen som mottar prisen for sitt arbeid med å øke kunnskap om blant annet kvinnesykdommen endometriose.

I år var det 46 nominerte til årets Jentepris, som deles ut på Ingensteds i Oslo, på FNs internasjonale jentedag 11. oktober.

– I mer enn 25 år har Endometrioseforeningen utrettelig og frivillig jobbet for å øke kunnskapen om underdiagnostiserte kvinnesykdommer, og i et større perspektiv evnet å få fokus på kvinnehelse. Juryen er svært imponert over arbeidet, sier juryleder Hege Yli Melhus Ask. – Juryen er særlig imponert over Endometrioseforeningens stå-på vilje og iherdige innsats med å løfte kvinnehelse og sette viktige saker på agendaen, sier Ask.

Endometrioseforeningen vinner årets Jentepris for sitt arbeid med å sette kvinnehelse på dagsordenen. I over 25 år har de jobbet for å løfte fram endometriose og adenomyose, som er to underdiagnostiserte sykdommer. Bare endometriose alene rammer seks til ti prosent av kvinner, heter det i juryens begrunnelse.

Kari Helene Partapuoli,
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. Foto: Astrid Hexeberg/Plan International Norge

— Vi har alltid ment at likestilling i stor grad handler om kvinnehelse og har i 25 år arbeidet for at alle med endometriose og adenomyose skal bli trodd og få bedre helsehjelp, sier Elisabeth Raasholm Larbye, styreleder i Endometrioseforeningen.

— Vi representerer unge jenter, kvinner, transpersoner og ikke-binære som ikke opplever å bli sett eller hørt. Denne prisen bidrar til at vår hjertesak får mer oppmerksomhet, noe som forhåpentligvis bidrar til mer kunnskapsdeling og støtte, sier hun.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge, mener årets prisvinner jobber med en sak som bidrar til økt likestilling:

– Årets vinner setter fokus på alvorlige sykdommer som mange kvinner lider av i stillhet, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. — Foreningen har bidratt til at helsedirektoratet nå jobber målrettet for å forbedre kvinners helsetilbud. De har fått en offentlig unnskyldning fra tidligere helseminister, Bent Høie, og ting begynner endelig å skje, sier Partapuoli.

– Hvis flere hadde visst om endometriose hadde vi allerede hatt en kur. Å skape oppmerksomhet og ikke minst bidra til mer forskning for å finne en kur er Endometrioseforeningens hovedmål, og det gjør de til en verdig vinner av Jenteprisen 2022, sier Kine B. Hartz, sjefredaktør i magasinet Costume.

Foto: Costume

— Kvinnehelse er et felt som ikke får nok fokus. En av ti kvinner lider av endometriose. Da jeg selv fikk diagnosen for 15 år siden, fikk jeg sjokk over å få en sykdom jeg aldri hadde hørt om – en sykdom som rammer så mange av oss.

Prisvinneren Endometrioseforeningen er en landsdekkende forening som ble stiftet i 1997. Endometriose rammer cirka én av ti kvinner og adenomyose cirka to av ti kvinner. Minst 500.000 nordmenn har dermed én eller begge sykdommene. Selv om disse sykdommene er svært vanlige, tar det likevel i gjennomsnitt syv år før man får en diagnose.

Plan International Norge deler hvert år ut Jenteprisen sammen med Costume. Prisen deles ut i forbindelse med FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Jenteprisen går til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden.

Jenteprisen har blitt delt ut hvert år siden 2012.

Tidligere vinnere av Jenteprisen er:

  • 2021: Moving Mamas
  • 2020: Stine Sofies Stiftelse
  • 2019: Organisasjonen Papillon, i Bergen
  • 2018: Mia Landsem, «Datadetektiv» som kjemper mot ulovlig deling av private bilder på nett
  • 2017: JURK, Juridisk rådgivning for kvinner
  • 2016: Andrea Voll Voldum, sto frem med sin personlige historie i Hemsedal-saken
  • 2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper
  • 2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer
  • 2013: Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret
  • 2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnslemlestelse

Årets jury består av:

  • Hege Yli Ask (juryleder) – Erfaren CEO og Senior Executive, styreleder i Skagerak Maturo Seed og styremedlem hos Kron.
  • Malin Knutsen Hundsnes – Ungdomsaktivist i URO (Ungdommens rettighetsorgan – Plan Norge).
  • Isabelle Ringnes – Gründer av Equlity Check og foredragsholder om likestilling og teknologi.
  • Edin Babic – Kommunikasjonssjef i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).
  • Trine Skei Grande – Partner i Footprint og tidligere leder i Venstre.
  • Samina Ansari – Grunnlegger og CEO av AVYANNA DIPLOMACY.
  • Mona Berntsen – Danser.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT