USA vil ha Mastercard-sjef som ny leder for Verdensbanken

USA nominerer Mastercards tidligere toppsjef, Ajaya Banga, til å bli Verdensbankens nye leder til sommeren.

Ajay Banga er tidligere toppsjef i MasterCard og er den første indiskfødte kandidaten til å lede Verdensbanken. Foto: World Bank / Flickr / CC BY-NC-ND 2.0
- Annonse -

Av: NTB-AP

President Joe Biden sier Banga har viktig erfaring for å takle globale utfordringer, inkludert klimakrisen.

Nominasjonen kommer noen få dager etter at David Malpass sa at han vil trekke seg fra toppjobben i Verdensbanken. Malpass ble utnevnt av Donald Trump og skulle i utgangspunktet sitte til april neste år.

Å bruke den internasjonale banken til å takle virkningene av klimakrisen er en prioritet for USA. Klimaledere har også bedt landet benytte Malpass’ tidlige avgang til å gjennomføre endringer i banken, som har fått kritikk for å være negativt innstilt til lavinntektsland og tiltak mot klimaendringer.

Banga er født i India, men ble amerikansk statsborger i 2007.

Det har gjennom årene vært vanlig praksis at Verdenbanken ledes av noen fra USA, mens en europeer leder Det internasjonale pengefondet (IMF). Denne praksisen har blitt utfordret av utviklingsland.

- Annonse -

Banga, som i dag jobber med formuesforvaltning, har over 30 års erfaring fra næringslivet. I tillegg til toppjobben i MasterCard har han blant annet hatt styreverv i USAs Røde Kors og Kraft Foods. Sistnevnte er i dag kjent som Mondelez og eier blant annet norske Freia. Banga er den første indiskfødte kandidaten til å lede Verdensbanken.

(©NTB)

- Annonse -