Bistandsarbeidere tar maktubalanse med seg ut på oppdrag

KOMMENTAR: Mange bistands- og nødhjelpsarbeidere ute på oppdrag føler på et enormt ubehag. Maktstrukturene som «de hvite» tar med seg ut på oppdrag er underkommunisert. Mange organisasjoner har en jobb å gjøre.

De hvite bilene er et tegn på internasjonal tilstedeværelse i felt. Kritikken mot "de hvite" er berettiget og det er langt på overtid at den kommer høyere på agendaen, skriver Anne Håskoll-Haugen i denne kommentaren.

Alle som har vært «ute på oppdrag» har sittet i en firehjulstrekker, gjerne hvit, kanskje skuddsikker, kanskje med aircondition, kanskje med sotete vinduer.

Bistandsarbeidere, generalsekretærer, diplomater, observatører, humanitære – alle benytter seg av disse bilene når de fraktes mellom møter, hoteller, feltsykehus og flyktningleire. En bil må de jo ha for å komme seg rundt, men disse bilene har også blitt et symbol på makt – noe som skiller de privilegerte utlendingene fra de lokale. 

Bilene kjører forbi nøden og fattigdommen, i baksetet kan de «internasjonale» drikke kaldt vann mens temperaturen utenfor viser 50.

For å lese denne må du ha abonnement

Logg inn

Ny abonnent?

Velg mellom Månedsabonnement eller Årsabonnement.

Exit mobile version