Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

«Lederen David Koresh sier at han er Jesus». Donald Trump åpner valgkampen i Waco

KOMMENTAR: Denne helga starter Donald Trump valgkampen sin i Waco i Texas. Dette er stedet der 86 medlemmer av sekten Branch Davidians ble drept for 30 år siden. Tragedien har blitt en av de største martyrmytene hos amerikanske høyreradikale. Jeg blir forundret hvis ikke dette blir ett av temaene under valgkampåpningen.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

Trump skal etter planen sparke i gang valgkampen opp mot presidentvalget neste år på et folkemøte i Waco, Texas kommende lørdag. Målet er å bli gjenvalgt, og slik få den seieren han ble snytt for i 2020 og som han fortsatt hevder ble «stjålet» ved hjelp av valgfusk. 

Waco ligger i «Trump country», det vil si den delen av USA der eks-presidenten har mest støtte. Men det er også åstedet for ett av de dødeligste sammenstøtene USA har opplevd i fredstid — i alle fall i det 20. århundret. 

På toppen av alt har det i år gått 30 år siden 86 medlemmer av sekten Branch Davidians mistet livet da FBI og politiet i Texas stormet eiendommen deres, Mount Carmel, noen kilometer fra Waco. 

Dommedagsforventninger og polygami

28. februar 1993 hadde agenter fra Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF) ankommet eiendommen med en ransakningsordre og en arrestordre på lederen David Koresh. Sekten var mistenkt for å ha et lager med ulovlige våpen. Det gikk også rykter om at Koresh hadde forgrepet seg på og til og med hadde barn med flere mindreårige jenter i sekten, uten at han på det tidspunktet var siktet for dette.

Branch Davidians var en utbryter fra syvendedagsadventistkirken, og trodde at Jesus snart ville vende tilbake. David Koresh, som opprinnelig het Vernon Howell, hadde sluttet seg til menigheten i 1981. Han ble raskt en lederskikkelse, både fordi han hevdet å ha profetiske evner og —sies det — fordi Howell, som da var i begynnelsen av tjueårene, begynte et seksuelt forhold til den nesten femti år eldre lederen Lois Roden. Da hun døde i 1986, ble Howell som nå hadde tatt navnet David Koresh etter de bibelske kongene David og Kyros, den ubestridte lederen. 

Koresh skal ha gjort krav på å være en åndelig arving etter de bibelske kongene, og en slags Messias-skikkelse. Blant reglene han skal ha innført, var at han hadde rett på alle kvinnene i menigheten mens andre menn måtte leve i sølibat. Flere av «kvinnene» skal ha vært mindreårige døtre av sektmedlemmer. 

Før de rakk å komme seg inn og arrestere Koresh, brøt det ut en skuddveksling der fem ATF-agenter og fem sektmedlemmer mistet livet.

Sammenstøtet ble fulgt av en langvarig beleiring. Mens FBI og politiet forsøkte å forhandle med Koresh og Branch Davidians, gjorde de også sitt for å «psyke dem ut» med en blanding av musikk og støy. Dette pågikk dag og natt, og gjorde det umulig å sove inne på eiendommen. Beleiringen tiltrakk både media og skuelystne, blant dem en ung radiojournalist ved navn Alex Jones og en krigsveteran ved navn Timothy McVeigh. 

Selv husker jeg beleiringen fra NRK, der en lakonisk nyhetsoppleser fortalte at «lederen David Koresh hevder at han er Jesus.» 

19. april forsøkte FBI og politiet å storme eiendommen og huset, etter en 51 dager lang beleiring. På et tidspunkt brøt det ut brann. Hva som skjedde er omdiskutert, men uansett mistet 86 sektmedlemmer livet, blant dem 25 barn. Flere ble skutt av andre medlemmer, mens mest trolig som barmhjertighetsdrap på dem som var fanget og ikke kunne reddes fra flammene. Blant de døde var David Koresh selv. 

En martyrlegende

I ettertid har Waco blitt en sentral martyrlegende for den våpenglade og myndighetskritiske delen av amerikansk høyreside, sammen med en tilsvarende tragedie i Ruby Ridge i staten Idaho. Også her førte en konfrontasjon med ATF til en beleiring, som endte med at kona og ett av barna til nynazisten Randy Weaver ble drept da politiet prøvde å storme hytta de bodde i. 

Det er liten tvil om at FBI og politiet håndterte saken ufattelig dårlig. Stormingen ble nærmest gjennomført som et militært angrep, der man i tillegg til tåregass brukte panserkjøretøy til å slå seg gjennom veggene i huset der medlemmene altså hadde blitt stresset i flere uker med høy musikk og støy. 

Men det avgjørende har selvsagt vært at det handlet om våpen, og om den grunnlovsgivne retten til å eie dem for å kunne forsvare seg mot inntrengere — og mot myndighetene, slik særlig den amerikanske militsbevegelsen har tolket det andre tillegget i den amerikanske grunnloven. 

Og dessuten kunne det i alle fall tolkes som å handle om religionsfrihet, som også er nedfelt i den amerikanske  grunnloven. 

For mange på den våpenglade og konspirasjonstroende høyresiden, ble Waco beviset på at de apokalyptiske scenarioene de hadde skremt hverandre med i flere år – der myndighetene ville komme og ta våpnene fra patriotiske amerikanere og deretter oppheve resten av grunnloven  – faktisk stemte, og nå var i full gang.

To år senere begikk Timothy McVeigh — som trolig ble radikalisert av hendelsene i Waco — et dødelig terrorangrep, da han detonerte en hjemmelaget bombe i et føderalt kontorbygg i Oklahoma City. Alex Jones, som også fulgte med på hendelsene, er i dag en av USAs viktigste høyreradikale konspirasjonsteoretikere. 

Neppe tilfeldig valgt

30 år senere er Waco langt fra glemt, kanskje enda mindre enn på lenge i det opphetede politiske klimaet som nå eksisterer i USA, med Qanon, stormingen av Kongressen for to år siden, og beskyldninger om valgfusk. 

Valget av Waco kan være tilfeldig. Men det er vanskelig å ikke tro at Trump eller noen av folkene rundt ham er klare over symbolverdien. Jeg blir forundret hvis ikke det som skjedde i 1993 blir ett av temaene på valgkampåpningen i morgen. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT