John Kerry slutter som USAs klimautsending – skal få Joe Biden gjenvalgt

Som spesialutsending har John Kerry (80) hatt ansvaret for Biden-administrasjonens diplomatiske arbeid på klimaområdet.

John Kerry var sentral under utarbeidelsen av Parisavtalen. Nå skal han bidra til at Joe Biden vinner valget. Foto: Rhododendrites / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
- Annonse -

John Kerry trekker seg fra vervet som USAs klimautsending for å drive valgkamp for president Joe Biden.

Kerry orienterte staben sin om beslutningen lørdag etter å ha snakket med president Biden onsdag tidligere i uken, opplyser en talsmann for Kerrys kontor.

Ifølge nettstedet Axios slutter Kerry senere i vinter, men det oppgis ikke eksakt når. Han har vært USAs klimautsending siden januar 2021. Kerry skal ifølge New York Times ha planer om å representere USA som klimautsending både under World Economic Forum i Davos og på et IEA-møte i Paris. Begge møtene skjer i februar.

Involverer fossilindustrien

Under COP28 i Dubai i november og desember ifjor var den sterke representasjonen fra oljebransjen et tema, og også det faktum at klimakonferansen ble ledet av Sultan Al Jaber, toppsjefen i det nasjonale oljeselskapet i De forente arabiske emirater (UAE). John Kerry uttalte seg om dette i et intervju med magasinet Time, og var ikke negativ til den tunge involveringen til fossilindustrien.

– Hvis du vil ha dem (fossilselskaper, journ. anm.) til å ta i bruk karbonfangst- og lagring, redusere utslippene sine, håndtere metanutslipp – hvis du vil ha dem til å gjøre alle disse svært viktige tingene vil du ikke få det gjort hvis du sitter der og snakker om å stenge butikken deres, sa Kerry.

Ledet USA på tre klimatoppmøter

80-åringen er ikke helt ukjent med valgkamp. I 2004 var han Demokratenes presidentkandidat, men tapte for George W. Bush, som ble gjenvalgt til en ny periode.

Fra 2013 til 2017 var han USAs utenriksminister under president Barack Obama.

- Annonse -

Som spesialutsending har han hatt ansvaret for Biden-administrasjonens diplomatiske arbeid på klimaområdet.

Kerry har ledet USAs delegasjoner på tre FN-klimatoppmøter. Han var sentral i arbeidet med å få forhandlet fram Parisavtalen i 2015.

Forhandlet mye med Kina

Kerry hadde i flere år samarbeidet effektivt med Kina, til tross for et vanskelig diplomatisk forhold mellom Washington og Beijing. De to landene sto samlet på klimatoppmøtet i Dubai i desember, der forhandlere klarte å få på plass en historisk, men utvannet, avtale om overgang fra olje, gass og kull.

Kerry hadde en måned tidligere tatt imot sin kinesiske motpart Xie Zhenhua i California. Der kom USA og Kina til enighet om en klimaplan som delvis fungerte som grunnlag for den nesten 200 land store Dubai-avtalen som så dagens lys i desember.

Lørdagens nyhet om at Kerry gir seg, kom dagen etter at Xie gikk av som Kinas klimautsending av helsemessige årsaker.

- Annonse -

Exit mobile version