torsdag, oktober 28, 2021
AnnonseGratis bok til nye abonnenter
Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

Fluktfestivalen 2021

24. oktober @ 17:00 22:30

Velkommen til Fluktfestivalen på Ingensteds 24. oktober kl. 17.00-22.30

På FN-dagen 24. oktober 2021 arrangeres den første Fluktfestivalen Ingensteds i Oslo. Dørene åpner klokken 16.30, og på grunn av live strømming begynner arrangementene presis 17.00. Du kan følge strømmingen på Facebook-arrangementet fra 17.00.
Festivalen er gratis, men på grunn av begrenset antall plasser ønsker vi bindende påmelding til: kristina@quintano.no Det kan bli fullt, så meld deg på i god tid.

Før-åpning på Vega Scene 14.00: Som en liten før-åpning viser vi, i samarbeid med Mer Film, dokumentarfilmen Flukt, som vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. Etter filmen blir det panelsamtale med Carsten Jensen, Salam Aldeen og Kristina Quintano. Her må man kjøpe billetter. For billetter til filmen Flukt på Vega Scene og trailer, se her (husk å bestille til 24. oktober): https://vegascene.no/incoming/article1471848.ece

Videre går turen to minutter ned i gaten til stedet Ingensteds ved Akerselva i Oslo og den offisielle åpningen av Fluktfestivalen presis kl.17.00

Hva er Fluktfestivalen?

I år er det 70 år siden Flyktningkonvensjonen ble utformet, det er 20 år siden de første båtene med flyktninger kom over Middelhavet til Malta og presset på Lampedusa og Italia økte, og det er 20 år siden kaptein Arne Rinnan ble hyllet som helt for å ha reddet mennesker på havet.

Aldri før har det vært så mange mennesker på flukt, og hver dag drukner det mennesker i forsøket på å ta seg til trygghet. Redningsskip konfiskeres, og bistandsarbeidere kriminaliseres. Likevel snakkes det altfor lite i media om dette som vi kanskje burde omtale som flyktningenes krise, og svært sjelden bruker de store mediene tid, eller spalteplass, på å forklare hvorfor mennesker flykter, hva de flykter fra, hvordan flukten gjennomføres og hvem som legger til rette under fluktruten. Dette er, sammen med klimakrisen, det mest brennaktuelle spørsmålet i dag, og det er ingen utsikter til bedre løsninger for mennesker på flukt. Målet med festivalen er å skape en arena der temaet flukt, eksil og tvungen migrasjon blir løftet og forklart, enten av mennesker som til daglig jobber med tema, eller av forfatteren som skriver om det.

Hvorfor trenger vi en festival?

Vi trenger å snakke om Flyktningkonvensjonen, EUs ulike avtaler med Libya og Tyrkia, og nå snart Tunisia, og vi trenger en arena der publikum blir opplyst av både de som har flyktet, og de som jobber med flukt og søk og redning. Vi trenger å snakke mer om hvorfor mennesker flykter i utgangspunktet og hva som møter dem dit de kommer, vi trenger å snakke om stadig økende og farlige push-backs over sjø- og landegrenser og brudd på det absolutte ikke-retur prinsippet i konvensjonen. Ikke minst trenger vi å snakke om språket vi bruker i debatten om mennesker som av ulike grunner er fordrevet fra sine hjem.

Hvem sitter i årets panel?

Forfattere og eksperter på temaer om flukt som vil sitte i de ulike panelene, er: Carsten Jensen, forfatter og journalist fra Danmark med flere utgivelser om flukt og klima; Tima Kurdi fra Syria, hun er tanten til Alan Kurdi og kommer i år med boken Gutten på Stranden – historien om Alan Kurdi, forfatteren er på link fra Canada; Behrouz Boochani, iransk-kurdisk forfatter og journalist som har sittet 6 år i fengsel på Manus Island. I 2021 kom hans prisbelønte bok om Australias inhumane asylpolitikk Bare fjellene er min venn ut på norsk. Boochani er æresmedlem i PEN International og samtaler direkte på link fra New Zealand; Simon Stranger som blant annet er kjent for bøker om flukt og jødeforfølgelse, og som i år er aktuell med ny bok med tema Afghanistan og traumer; Tommy Olsen som til daglig driver den norske bloggen Aegean Boat Report med 50 000 følgere, og som hver dag dokumenterer grove humanitære overgrep mellom Hellas og Tyrkia; Salam Aldeen, dansk-irakisk menneskerettighetsforkjemper som i 2015 startet Team Humanity, som har vært i felt i mange år, og også har blitt kriminalisert for sin bistand, noe som resulterte i filmen Humanity on Trial. Salam kommer rett fra Afghanistan og Bosnia. Henrik Kjellmo Larsen skriver doktorgrad. Shirin Tinnesand har siden begynnelsen av 2020 vært bosatt på Lesvos og arbeider blant annet med Stand By Me Lesvos, Moria White Helmets og Moria Corona Awareness team, hun forsker på rollen internasjonale hjelpeorganisasjoner spiller i flyktningleirer og kriseområder og er svært opptatt av flyktnings-identitet og flyktnings-narrativ. Rune Berglund Steen er tidligere leder i Antirasistisk Senter, aktivist, forfatter og aktuell medboken Solidaritet Nå – et kampskrift for mennesker på flukt; Ahmedur Rashid Chowdhur, redaktør og forfatter og grunnlegger av magasinet Shuddhashar. Tutul som i 2015 måtte flykte fra Bangladesh da han ble forsøkt myrdet for sitt virke som progressiv forlegger og redaktør, skal samtale med redaktør Terje Karlsen som driver Transit Magasin. Den iransk/norske kunstneren Gazelle Pezeshkmehr vil snakke om flukt fra Iran og om å utføre sitt virke som eksilkunstner. Forfatter og Afghanistan-kjenner Elisabeth Eide vil samtale om Afghanistan – hva nå? Hun er kjent for en rekke bøker om både Afghanistan og flukt. Odd Erik Germundsson vil snakke om sitt 30-årige arbeid med barn på flukt og presentere den nye utgivelsen Hør oss! sammen med Naser Akbari fra Afghanistan. Initiativtaker til festivalen, Kristina Quintano, som i 20 år har dokumenterte flyktningenes krise, vil lansere sin bok Budbringeren fra Helvete og i hovedsak snakke om fravær av søk og redning i Middelhavet og EUs samarbeid med såkalt libysk kystvakt.

Kunstneriske innslag:

Audun Sandvik solo-cellist både i kammerorkesteret og Kringkastingsorkesteret er musikalsk ansvarlig og sørger for at vi får pauserom med vakker musikk sammen med inviterte musikere. Skuespiller Janne Heltberg leser fra Gutten på stranden – historien om Alan Kurdi og vil også presentere kunstprosjektet og arbeidet til #EvakuerBarnaNå. Skuespiller Ola B. Johannessen leser poesi, lydbokinnleser Anders Ribu vil lese utdrag og skuespiller Bendik Østbye Johannessen bidrar med kunstneriske innslag.

Kveldens program

Fordi så mange ønsker plass, ber vi om at dere er til stede under hele festivalen. Vi anser dette som ett arrangement.

17.00

Velkommen v/ Kristina Quintano

17.15 Kunst og eksil
Kunstnerisk innslag: Bendik Østbye Johannessen
Forprat: Janne Heltberg.
Panel: Gazelle Pezeshkmehr og Ahmedur Rashid Chowdhury i samtale med Terje Karlsen.

18.15 Afghanistan hva nå?
Kunstnerisk innslag: Ola B Johannessen
Forprat: Odd Erik Germundsson og Naser Akbari
Panel: Elisabeth Eide, Simon Stranger, Carsten Jensen, Salam Aldeen.

Pause: litt mat og drikke kan kjøpes i baren og i nærheten Kunstnerisk innslag: musikk

20.00 Narrativet om mennesker på flukt, om kriminalisering av bistand og om å bli sint! Forprat: Henrik Kjellmo Larsen
Panel: Rune Berglund Steen, Salam Aldeen, Tima Kurdi, Tommy Olsen, Shirin Tinnesand

21.00 Budbringeren fra Helvete – om å betrakte andres lidelser og om det journalistiske maktspråket:
Kunstnerisk innslag: Anders Ribu
Forprat: Ena Babic

Panel: Carsten Jensen, Kristina Quintano og Behrouz Boochani

22.00 Musikalsk innslag

Det blir boksalg under hele festivalen.
Finn oss på Fluktfestivalen på Facebook.

Mange av våre gjester jobber til daglig med mennesker på flukt. Vi kommer derfor til å be om koronapass, eller fersk koronatest, i døren for å ivareta våre gjester på best mulig måte.

Velkommen! Kristina Quintano, Initiativtager Fluktfestivalen

En stor takk til Fritt Ord, Kulturrådet og NFFO som har bidratt med støtte. Takk til vår festivaldesigner Susanne Arntzen for nydelig profil. Takk til Vega Scene, Mer Film og Ingensteds for godt samarbeid. Takk til Pax Forlag, Bibba sko og Team Humanity med bidrag til innhold i gaveposer. Takk til alle våre deltagere på scenen og ikke minst til dere som ønsker å tilbringe kvelden sammen med oss enten det er i salen eller på live stream.

Neste års tema: Nansenpasset fyller hundre år! Hvor står vi nå?

Gratis

Ingensteds

Brenneriveien 9
Oslo, Oslo
+ Google-kart
https://www.ingensteds.no/

Vil du ha ditt arrangement i kalenderen? Gratis oppføring, send info til marked@transitmedia.no. Vi tilbyr ekstra profilering i nyhetsbrev og i sosiale medier for bedriftsabonnenter. Se også annonseinfo for priser og tilbud.