Støtteabonnement for flyktningene på Malta

- Annonse -
Foto: Kristina Quintano

Kjære lesere av Transit Magasin – og følgere av Budbringeren fra Helvete. Det kommer rekordmange mennesker sjøveien til Malta og EUs minste land trenger vår hjelp!

Vi i Transit Magasin ønsker å bidra til innsamlingsaksjonen for mennesker på flukt i leirene på Malta.

Derfor donerer vi nå 50% av alle inntekter fra alle abonnement bestilt med kupongkode MALTA21 til innsamlingsaksjonen. Ikke bare den første måneden, eller det første året, men så lenge abonnementet holdes! Det innebærer at du kan du bidra med penger over tid til Kristina og Bendiks innsamlingsaksjon – og Transit kan dekke krisen på Middelhavet enda tettere.

Slik gjør du: (1) Les den viktige beskjeden fra Kristina Quintano nedenfor. (2) Velg ønsket abonnement ved å velge en av knappene under her, eller i menyen ovenfor. (3) Benytt kode MALTA21 i bestillingsvindu. Du kan betale med Vipps eller kort.

50% av abonnementsinntektene går til Kristina Quintano og Bendik Johannessens innsamlingsaksjon til flyktningleiren på Malta.

Les denne viktige beskjeden fra Kristina Quintano:

Det kommer rekordmange mennesker sjøveien til Malta og EUs minste land trenger vår hjelp!

I år markerer vi 70 år med Flyktningkonvensjon.

- Annonse -

Aldri før har det vært så mange mennesker på flukt, og hver eneste dag setter båter med mennesker ut på havet i søken etter trygghet. Svært mange av de som setter ut fra Libya ender i EUs minste og sydligste land, på øya Malta.

I år er det tjue år siden den første båten med flyktninger ankom utenfor fiskelandsbyen jeg vokste opp i. I tjue år har vi latt EUs sydligste, minste og mest tettbebygde land stå nesten alene i frontlinjen av flyktningkrisen.

De siste årene har antall ankomster nok en gang tatt seg kraftig opp. Også under hele pandemien. Økende fattigdom har satt fart på fluktruten over Middelhavet igjen. Fire store leire og hundrevis av små bosettinger de fleste i Norge aldri har hørt om, huser tusenvis av mennesker i et land på 316 kvadratkilometer.

Norge har i årevis sagt nei til all byrdefordeling fra Malta, samtidig slår vi oss selv stolt på brystet over at det nesten ikke kommer flyktninger hit til nord.

Ta en titt på dette regnestykket:

  • I 2020 ble 2281 mennesker reddet i Middelhavet og fraktet til Malta.
  • I 2019 ankom 3406 mennesker sjøveien.
  • Malta er 316 kvadratkilometer stort.
  • Norge er ett tusen ganger større.

Dersom vi sammenligner geografisk størrelse tilsvarer dette at vi skulle klart å ta imot nesten 6 millioner flyktninger på to år. Seks millioner!

Det er det vi mener Malta bør klare, alene!

Nesten ingen skriver om Malta, norsk presse har knapt nevnt krisen på min lille øy med ett ord, og som halvt norsk og halvt maltesisk føler jeg at det ene landet mitt svikter det andre på det groveste.

Vi må snakke om Malta!

Landet som er kåret til verdens vakreste dykkeparadis, landet med noen av Middelhavets deiligste viner, med en hovedstad som er kåret til den mest spennende historisk sett og med verdens eneste klassiske arabiske språk med latinske bokstaver.

Malta ér et paradis, samtidig huser de noen av Europas verste flyktningleire. Det har vært mye fokus på leire i andre øyer i Middelhavet. Millioner av kroner er samlet inn til de leirene som får mest oppmerksomhet i media. Men i landsbyen der jeg har vokst opp bor noen av verdens mest sårbare flyktninger i leire ingen får se.

Jeg tenker kanskje det er på tide at noe av fokuset snart flyttes over på leiren «Safi», den inhumane interneringsleiren på Malta der mennesker blir sittende i opp til tolv måneder, uten mobil, uten tolk, uten skift av klær, uten sko. Uten noen å gjøre og med bare traumene å bryne seg på blir mennesker stengt inne bak murer og piggtråd i Safi.

Jeg tenker kanskje det er på tide at noe av fokuset snart flyttes over på leiren «Hal Far», der mennesker bor i tettpakkede isobokser som velter i storm, uten noe privatliv eller ly mot brennende hete om sommeren og den bitende Middelhavsvinden om vinteren. Her sparker voksne menn småstein mens de drømmer om å finne seg en jobb og en fremtid.

Jeg tenker kanskje det er på tide at noe av fokuset snart flyttes over på leiren «Dar il-Liedna» der enslige mindreårige, som faktisk utgjør hele 25% av dem som ankommer øya på flukt sjøveien, sitter alene, uten støtte, omsorg og aktiviteter. Å fange opp disse unge er ett av vårt viktigste mål.

Jeg tenker kanskje det er på tide at noe av fokuset flyttes over på leiren «Balzan», det nedlagte klosteret, der de aller svakeste bor. Enslige, misbrukte kvinner, familier som har vært spesielt utsatt eller der far er igjen alene med barna fordi mor ikke klarte flukten eller livet.

33% av dem som har ankommet det siste året er kvinner og barn, alle har kommet via Libya. Skadene jeg har sett på dem er ikke til å bære.

Myndighetene på Malta har vært fantastiske til å gi mennesker mat og gjør sitt beste med å tilby husly. De har klart å nesten ferdigvaksinere både egne innbyggere og flyktningene. Utover det er kapasiteten sprengt.

Vi jobber med alle de fire store leirene og noen av de små bosettingene. Hovedfokuset vårt er skole, utdanning og psykososialt arbeid og samarbeid med de små frivillige organisasjonene. Vi bygger og pusser opp klasserom, musikkrom, lekerom, syrom, sjakkrom, hjelper leiren med utbedring, oppussing, aktiviteter og innkjøp av alt som ikke er mat og vann.

Vi sponser matlagningskvelder, innkjøp av skoleuniformer, sko, klær, tar dem med på utflukter og forsøker å bidra med noe av det mennesker trenger for å komme videre i livet når det man sitter igjen med er traumer og en tapt fremtid. Barna får selv velge farger på klasserommet sitt og er med å male vegger, de voksne velger selvsagt selv hva de trenger. 

Målet et at de skal kunne klare seg selv sakte men sikkert.

Med unntak av svært sårbare kvinner og små barn blir alle som kommer sjøveien Malta internert automatisk. Vi vil bidra til at også de som sitter stengt hele sommeren bak høye murer uten at pressen får tilgang på dem, også får noe å holde på med.

Vi får lov til å bistå fordi maltesiske myndigheter vet at vi i årevis har bidratt med å avlaste dem. Vi jobber tett sammen med Malta Emmigrants Commision og Malta Welfare for Asylum Seekers, vi bistår også The Peace Lab og Hal Far Outreach.

Mens noen av Europas leire har fått verdens blikk rettet mot seg står det hundrevis igjen der forholdene er minst like kritikkverdige. For meg som kommer fra Malta betyr det ekstra mye å hjelpe dem der de er, for de er her, på øya mi, de blir stadig fler og de får lite hjelp og ingen oppmerksomhet.

Ute av syne, ute av sinn, kjenner vi så godt, men jeg har lovet dem å ikke glemme dem og å ikke slutte å hjelpe.

For å klare det trenger jeg deres hjelp. Vi reiser ned selv i juli, følger og bruker pengene hele veien og handler lokalt. Vi har selvsagt betalt reisen selv og hver eneste krone vi får donert går uavkortet til å hjelpe mennesker på Malta.

Kan vi klare å ta en for Malta i sommer? De har tatt en for oss i over tjue år og nå er tålegrensen nådd.

Kjære medmennesker, på forhånd, ydmykt takk🕊

Kristina og Bendik

Følg oss på «Budbringeren fra Helvete» på Facebook i sommer!

- Annonse -