Kinesiske lån kveler verdens fattigste land

En rekke fattige land verden over står overfor en mulig økonomisk kollaps under vekten av hundrevis av milliarder dollar i statsgjeld de har tatt opp fra utlandet. Mye av det kommer fra verdens største og minst ettergivende kreditor – Kina.

En pakistansk kvinne baker brød utenfor teltet sitt, etter flommen som rammet landet i september 2022. Pakistan er i dyp økonomisk krise, blant annet fordi landet bruker store pengesummer på å betjene gjeld til Kina. Foto: Flickr / European Union, 2022 (photographer: Abdul Majeed)

(NTB-AP) En analyse fra nyhetsbyrået AP viser at mange av landene med størst gjeld til Kina sliter med at tilbakebetaling tar opp en stadig større del av skatteinntektene de trenger for å holde skolene åpne, sørge for strøm til alle og betale for viktige varer. Lånene tømmer også valutareservene som landene bruker for å betjene rentene på lånene, og flere land er bare måneder unna å gå tom. Bak kulissene ligger Kinas uvilje mot å ettergi gjeld, det ekstreme hemmeligholdet rundt hvor mye penger de […]

For å lese denne må du ha abonnement

Logg inn

Ny abonnent?

Velg mellom Månedsabonnement eller Årsabonnement.

Exit mobile version