Norske hjelpeorganisasjoner etterlyser tydeligere norsk kritikk av klasevåpen-donasjon

Norsk Folkehjelp og Røde Kors etterlyser kraftigere norsk reaksjon på at USA skal gi Ukraina klasevåpen. Utenriksministeren sier de har gjort sitt syn kjent.

- Annonse -

Fredag ble det kjent at USA etterkommer Ukrainas forespørsel om å få klasevåpen-donasjoner. Beslutningen har vekket til dels sterke reaksjoner.

– Enhver bruk av klaseammunisjon av enhver aktør i enhver konflikt må tydelig fordømmes, også fra norske myndigheter, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.

Bergh etterlyser at norske myndigheter gir klar beskjed til USA under det kommende Nato-toppmøte.

Norge er blant de 111 landene som har undertegnet den internasjonale klasevåpenkonvensjonen. Den forbyr all produksjon og bruk av slike våpen. Verken USA, Ukraina eller Russland har undertegnet denne konvensjonen.

– Vi har gjort vårt syn kjent blant de andre Nato-landene. Men verken Ukraina eller USA er forpliktet av denne konvensjonen. Det er brukt veldig mye klasevåpen fra russisk side, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

– Vi fraråder bruk av klasevåpen, og vi ønsker at flest mulig land skal undertegne, legger hun til.

- Annonse -

Også Norsk Folkehjelp etterlyser tydeligere norsk avstand til bruken av slike våpen.

– Det er for svakt av Norge å bare si at de ikke vil donere eller finansiere klasevåpen, sier Grethe Østern i Norsk Folkehjelp.

(©NTB)

- Annonse -

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Exit mobile version