Økologiminister og tidligere oljetopp skal lede COP29 i Baku

– Det er på tide å kreve en fullstendig gjennomgang av hele COP-prosessen og ledelsesstrukturen. Det står for mye på spill til at vi kan tillate et fortsatt korrupsjonsmønster, har klimaforsker Michael E. Mann uttalt etter utnevnelsen av Babayev.

Michael E. Mann (t.h.) vil ha gjennomgang av hele COP-prosessen etter utnevnelsen av Mukhtar Babayev (t.v.): – Det står for mye på spill til at vi kan tillate et fortsatt korrupsjonsmønster, har han uttalt, ifølge Reuters. Foto: Dean Calma / IAEA, og Greg Grieco / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 3.0 Unported.
- Annonse -

FNs klimatoppmøte skal i 2024 arrangeres i Aserbajdsjan, et av verdens mest oljeavhengige land. Nå er møtelederen valgt.

Ifølge Reuters er det Mukhtar Babayev som blir sjef for dette års klimatoppmøte i Baku. Babayev er i dag minister i landets regjering, med ansvar for økologi og naturressurser.

Før han ble statsråd i 2018 var han i 24 år ansatt i det statlige olje- og gasselskapet Socar, skriver Reuters, som viser til hans LinkedIn profil.

Dermed blir de årlige klimatoppmøtene i FN-regi for andre år på rad ledet av personer som er eller har vært, tungt involvert i fossilindustrien. COP28 ble holdt i Dubai i De forente arabiske emirater (UAE) i desember, og denne konferansen ble ledet av Sultan Ahmed al-Jaber, toppsjef i Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), emiratenes statlige oljeselskap.

COP28 og Al-Jaber

Al-Jaber var omstridt også fordi det ble avslørt at han forsøkte å grønnvaske eget image ved at ansatte i hans team hadde redigert Wikipedia-sider, med innhold som fremhevet hans rolle som administrerende direktør i ADNOC, det statlige oljeselskapet.

Al-Jabers team skal ha lagt inn sitat fra en lederartikkel som hevder at sultan al-Jaber er «nøyaktig den typen allierte klimabevegelsen trenger», skriver Transit magasin.

Det ble også kjent at over 100 falske sosiale medier-kontoer promoterte og forsvarte sultan Ahmed al-Jaber som leder for COP28. Al-Jaber er en «alliert som klimabevegelsen trenger», hette det i et innlegg på Twitter. 

- Annonse -

Michael Mann reagerer

Reaksjoner på den siste utnevnelsen av en COP-president har begynt å komme. En som har reagert på Mukhtar Babayev-utnevnelsen er en av verdens mest kjente klimaforskere, Michael E. Mann fra USA.

– Det er på tide å kreve en fullstendig gjennomgang av hele COP-prosessen og ledelsesstrukturen. Det står for mye på spill til at vi kan tillate et fortsatt korrupsjonsmønster, har Mann uttalt, ifølge Reuters.


- Annonse -

Exit mobile version