Besteforeldreaksjonen skal utfordre «there is no alternative»-tanken

Ønsket er å komme "ut av en runddans av evig vekst og ekspansjon, på bekostning av natur og miljø og våre barns framtid."

På Arendalsuka 2024 lanserer Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) rapport om økoologisk økonomi. Bildet er fra BKAs debattmøte under Arendalsuka 2023, da var temaet oljevirksomhet i Arktis. Foto: BKA
- Annonse -

Ny rapport blir lagt fram på Arendalsuka 2024.

Besteforeldreaksjonen (BKA) har tatt mål av seg til å lansere nye tanker og idéer rundt det som legger mye av grunnlaget for hvordan verden ser ut, nemlig det økonomiske systemet. Et bærekraftig økonomisk system går gjerne under et av disse begrepene: Økologisk økonomi, likevektsøkonomi, eller sirkulærøknomi.

Målet for et alternativt økonomisk system er – skriver organisasjonen på egne nettsider – å komme «ut av en runddans av evig vekst og ekspansjon, på bekostning av natur og miljø og våre barns framtid».

— Målet er å utfordre «there is no alternative»-tenkningen, og bidra til en helt nødvendig debatt om nye samfunnsmål, ny politikk og noen positive utopier, opplyser generalsekretær i BKA, Andrew Kroglund, til eget nettsted.

Andrew Kroglund, generalsekretær i BKA. Foto: BKA / Halfdan Wiik

– Vi har med oss folk som Arild Vatn, Kalle Moene, Sigmund Hågvar, Tone Smith, Ove Jacobsen, Elen Stenslie fra Rethinking Economics, og folk fra statsapparatet, sier Kroglund.

Rapporten som blir lagt fram på Arendalsuka til sommeren skal ta form av en antologi. Kroglund understreker at vi har dårlig tid om vi skal klare omleggingen av Norge til et bærekraftig lavutslippssamfunn innen 2050.

— Da er forbruk og økonomi helt essensielt. Vi kan ikke bare fortsette som før, og tro at teknologien skal fikse alt for oss. Derfor har vi invitert med oss noen skarpe penner innen økonomi, statsvitenskap og biologi: Hva skal til for å legge om til mer økologisk tankegang? Kan borgerlønn ha noe for seg? Hva er problemet med klassisk økonomi? Er vi på sporet av en løsning i og med at regjeringen har startet arbeidet med en såkalt grønn bok?, spør Kroglund.

- Annonse -

Rethinking Economics, som deltar i arbeidet, fremmer ideen om «en bærekraftig økonomi som tar hensyn til miljømessige og sosiale hensyn i tillegg til økonomisk vekst. Dette inkluderer å utforske alternative indikatorer for velferd og utvikling, for eksempel brutto nasjonal lykke eller indekser som måler miljømessig bærekraft», står å lese på hjemmesidene deres.

De mener en reform av økonomiutdanningen er nødvendig, og at den må sette kritisk tenkning og virkelighetsnære problemstillinger i sentrum. Det vil være avgjørende for å utdanne økonomer for det 21. århundre, heter det. 

Journalist. Rapporterer fra klima- og miljøfeltet.

- Annonse -

Exit mobile version