For nyhetsjunkies som deg og meg, som er i overkant interessert i nyheter i alle kanaler, er podcaster blitt obligatorisk. Her har jeg samlet utenrikspodcastene som jeg hører mest på, og kanskje er dette tips også til deg.

Podcast-formatet lar aviser, forlag eller privatpersoner publisere sine egne episoder via lydfiler på nett. Så kan du selv høre dine radioprogrammer når det passer deg.

Jeg har valgt ut noen norske og et par svenske podcaster, selv om det også finnes et hav av engelskspråklige podcaster fra verdens største mediehus der ute. Men podcaster laget av journalister som jobber nær oss for å forstå en større verden, gir oss lettere tilgang til informasjonen, og materialet analyseres fra vår del av verden.

For å finne engelsksprålige podcaster innafor dette temaet kan du lese Bistandsaktuelts liste her: Hør og bli klok! 6 gode podcaster om utvikling.

Jeg bruker iTunes til å abonnere slik at jeg får podcastene rett inn på telefonen min. Soundcloud er også en mye brukt tjeneste for å følge podcasts. Derfor har jeg nedenfor lagt ved begge lenkene, slik at du lett kan abonnere via den plattformen som passer deg:

NRK Urix på lørdag

En klassiker. Sjefen over alle urix-podcastene. Obligatorisk. Det er denne du må høre for å få med deg hva som foregår i utenriksdebatten hver uke. 1 time utenriks på NRK P2 hver lørdag formiddag, fra hele NRKs unteriksredaksjon.

NRKs utenriksredaksjon representerer kvalitet; dyktige og mange utenrikskorrespondenter. Og kvaliteten på produksjonen er alltid god.

Men det er ikke alltid jeg får hørt Verden på lørdag på en lørdag, så da kan jeg heller lytte når det passer meg.

Lenke: Du kan abonnere på Urix på lørdag som podcast via iTunes her.

Urix på lørdag er ikke tilgjengelig på Soundcloud.

Du verden!

Du verden! er fortsatt en relativt ny podcast, laget med hjelp av forlaget Cappelen Damm. Men med en uavhengig liten redaksjon. Bak podcasten står DN-journalist Ingerid Salvesen, NRK-veteranen Christian Borch og frilansjournalisten Stig Arild Pettersen.

Fra starten av har de fått med seg kjente og viktige intervjuobjekter, som jobber internasjonalt. FN-ambassadør Geir O. Pedersen, Flyktninghjelpens Jan Egeland, UNHCRs Filippo Grandi, tidligere FN-utsending til Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, Jeffrey Sachs.

En kritikk er at de vektlegger mange faglig tunge og kjente stemmer, men har få nye utenrikspolitiske stemmer. Og listen av kilder er mannstung.

Du Verden! veksler mellom rene intervjuer og analyser, og også opptak av debattmøter. God bruk av kilder, dyktige journalister. Du Verden representerer fortsatt en ny og frisk stemme i utenriksdekningen.

Lenke: Du kan abonnere på Du Verden! via iTunes her.

Eller via Soundcloud her:

Aftenposten Verden

Nå slår også Aftenposten seg oppover med flere ulike podcaster fra nyhetsredaksjonen. Og utenriksredaksjonen har fått på plass sin egen podcast. Sliter litt med dårligere produksjon og føles litt mer halvveis enn Du Verden, men har som NRK korrespondenter de kan veksle på og hente inn for rapportering.

Der Du Verden er nyskapende og uavhengig, der NRKs Urix er den solide rikskringkasteren, så har jeg en følelse av at Aftenposten Verden prøver å være litt av begge. Da blir det dessverre gjerne halvveis begge veier.

Men dette er en bra start, så dersom Aftenposten Verden tør å utfordre og finne en egen stemme og egne vinklinger på nyhetssakene i denne stadig mer folksomme podcastverdenen så har også disse en framtid.

Siste versjon fra Aftenposten Verden handlet om sterke menn verden over, og nasjonalistiske strømninger i Europa. Kjempeviktig sak, og bra vinklet. Her dro de også i løpet av sendingen inn sin Russland-korrespondent, noe som såklart trekker opp at de utnytter korrespondentnettverket sitt.

Lenke: Du kan abonnere på Aftenposten Verden via iTunes her.

Eller via Soundcloud:

Tips: Aftenpodden er navnet på nyhetsredaksjonens podcast, dersom du vil ha _mer_ fra Aftenposten.

Giæver og Joffen

Dette er strengt tatt ikke en utenrikspodcast, men VG-kommentatorene Anders Giæver og Frithjof Jacobsens podcast har mye godt utenriks i hver utgave av podcasten sin.

Giæver og Joffen på pub.
Fra Giæver og Joffens Facebook-side. Bildet illustrerer godt tonen i podcasten.

De kommenterer ofte den amerikanske valgkampen, de har til tider provoserende standpunkter om norsk krigsdeltagelse, og har en holdning til NATO som har stått stille i 50 år.

Så selv om jeg kan la meg provosere over kjekkaseriet til Giæver og Jacobsen, og Hanne Skartveits NATO-retorikk som er snytt ut av 60-tallets kalde krig. Men denne podcasten har en form som skaper diskusjon, deltakerne kommenterer godt selv om jeg ofte er uenig, og de henter inn andre journalister fra VG-redaksjonen til å kommentere ulike felt. Og podcasten er godt produsert.

Ja jeg har blitt en fast lytter.

Lenke: Du kan abonnere på Giæver og Joffen via iTunes her.

På Soundcloud har ikke Giæver og Joffen sin egen Soundcloud-strøm, så her må du dessverre abonnere eller lytte til absolutt hele podcaststrømmen fra VG:

Og nå til Sverige: Radiokorrespondenterna og P4 Världen

Og om dosen utenriksstoff ikke blir oppfylt av norske journalisters utenriksdekning, så ta gjerne turen videre til Sverige:

For Sveriges Radio har nordens største nettverk av korrespondenter spredd rundt over hele verden. 23 journalister har de plassert der ute, inkludert også i både Danmark og Norge. Jens Möller dekker både Norge og Island, riktignok sett fra Göteborg.

Radiokorrespondenterna gir den enkelte korrespondent en hel episode til fordypning. Nylig en episode om Nigeria og Boko Haram, og det siste programmet brukte en halvtime på å diskutere det sekulære Danmark.

https://itunes.apple.com/se/podcast/radiokorrespondenterna/id284288751?mt=2

Det ukentlige programmet P4 Världen har en form som ligner med på vår egen Verden på lørdag. Hør bare her:

https://itunes.apple.com/no/podcast/p4-varlden/id921458340?l=no&mt=2

Global Podd

Den svenske avisa OmVärlden er Sveriges svar på Bistandsaktuelt. Bistandsaktuelt er den Norad-finansierte avisa som er ledende på bistands- og utviklingsspørsmål.

Svenske OmVärlden har sin Global Podd, men denne er dessverre ikke oppdatert siden januar. Kan høres via iTunes her:

https://itunes.apple.com/us/podcast/global-podd/id977957393?mt=2

Hvilke podcasts hører du på?

Jeg vil svært gjerne ha tips! Bruk kommentarfeltet under her.