MENNESKELIG UTVIKLING: FNs utviklingsindeks har vært norsk paradegren i snart to tiår. Når FNs utviklingsprogram (UNDP) publiserer sin årlige rapport over menneskelig utvikling – Human Development Report – så er indeksen noe som alltid får mye oppmerksomhet i norske medier; vi ligger alltid på topp! I år derimot er toppsaken at vi faller fra førsteplass og ned til 16. plass. Vi er ikke lenger verdensledende innen menneskelig utvikling.

Årsak: UNDP har endret sine beregningsmodeller til også å ta inn økologisk fotavtrykk og også produksjon og utslipp av klimagasser som faktorer– Norge mister sin topplassering på grunn av vårt høye fotavtrykk på planeten. Dette er en viktig debatt det er på tide vi tar, sier Bård Vegar Solhjell, direktør i Direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad, til NRK. Fortsatt regnes Norge i kategorien svært høyt utviklede land, men over 50 land faller nå ut av denne kategorien, med de nye beregningsmodellene. Blant dem er: Australia (72 plasser ned), Luxembourg (131 ned), Estland (40 ned), Singapore (92 ned), Qatar (84 ned) og Saudi-Arabia (33 ned). Flere europeiske land klatrer oppover på listen, som Frankrike (16 plasser opp), Storbritannia (10 opp), Italia (12 opp), Portugal (15 opp) og Kroatia (19 opp). Land som Costa Rica, Moldova og Panama flytter seg også oppover med minst 30 plasser, skriver NRK.

Rapporten fra UNDP er en sentral årlig rapport i FN-systemet, og i år markerer Human Development Report 30-årsjubileum. For 30 år siden revolusjonerte rapporten utviklingsverdenen ved å introdusere konseptet ”menneskelig utvikling”, altså at utvikling er mer enn økonomisk vekst. Rapporten har sitt eget norske lanseringsarrangement, hvor blant andre Bård Vegar SolhjellDag-Inge Ulstein og Kathrine Sund-Henriksen skal holde innlegg – mer info her.

Selve rapporten finner du her: http://hdr.undp.org/en/2020-report
KORONA-VAKSINE: 36 universiteter i Afrika og Europa krever et løft for forskningskompetanse i sør. Slik kan fattige land bli mindre avhengige av rike under pandemier, skriver Klassekampen i dag. 100 land støtter Indiaog Sør-Afrika i Verdens handelsorganisasjon (WTO) om å lempe på patentreglene for vaksiner så lenge pandemien varer. Det vil gjøre det billigere å produsere koronavaksine og dermed sørge for at behandling blir tilgjengelig for verdens befolkning raskere. Ingen rike land støtter forslaget – heller ikke Norge. Les Iselin Stalheim Møller i Dagsavisen i dag.

– Foreløpig er det ikke patent som er barrieren, men å skaffe nok produksjonslokaler som er gode nok på hygiene og biosikkerhet og tilfredsstiller WHO sine kvalitetskrav, hevdet regjeringens helseambassadør John-Arne Røttingen til Klassekampen tidligere denne uka.

For å illustrere ulikheten: Norge får 500.000 vaksinedoser fra Pfizer i første kvartal neste år. Til sammen er vi sikret 2,5 millioner vaksinedoser innen april, melder NRK i dag.

Et representantforslag skal opp i Stortinget onsdag 16. desember, og WTOs generalråd skal behandle forslaget på ny den 17. desember. Regjeringen kan bli instruert til å støtte India og Sør-Afrikas forslag dersom representantforslaget får flertall. 9 av 10 mennesker i fattige land vil ikke få korona-vaksine, fortalte Transit magasin om forrige uke – vi følger saken tett, i alle nyhetsbrev og på Twitter.
JOURNALIST FENGSLET PÅ FILIPPINENE: 10. desember, på Filippinene, ble journalisten Lady Ann Salem, redaktør for Manila Today og også kjent som Icy, pågrepet av politiet, som også sørget for å plante både våpen, ammunisjon og håndgranater i huset hennes. Ingen vet hva anklagene mot henne er, men Icy ble «red-tagged» av myndighetene for en tid tilbake, melder CPJ 14. desember. Internasjonale presseorganisasjoner og University of the Philippines College of Mass Communication kraver at Salem løslates, skriver Bulatlat.com i dag 15. desember.

Icy er også organisasjonssekretær for International Association of Women in Radio and Television (IAWRT) en organisasjon som også har en avdeling og medlemmer i Norge. Et annet av IAWRTs medlemmer på Filippinene, Frenchie Mae Cumpio, sitter fortsatt fengslet etter at hun ble arrestert i februar.
JOURNALIST DREPT I AFGHANISTAN: Den afghanske TV-reporteren Malalai Maiwand ble i morgentimene torsdag 10. desember skutt ned og drept på vei til jobb. Malalai jobbet som programleder i TV og radio – og kjempet for kvinners og barns rettigheter. Hun ble 26 år gammel. Hun ble skutt og drept av uidentifiserte gjerningspersoner mens hun satt i bilen sin, kort tid etter å ha reist hjemmefra, opplyser en talsmann for guvernøren i Nangarhar-provinsen. Ingen har foreløpig sagt at de står bak angrepet. Både IS og Taliban er aktive i området. Les mer i The Guardian.
FRANSK SESONGAVSLUTNING: I dag kom årets siste utgave av podkasten Frankrike forklart – som er en fast spalte i Transit magasin. Hver uke inviterer Franck Orban og Kjerstin Aukrust gjester til samtale om temaer som er viktige for å forstå det som skjer i Frankrike i dag, og for å vite mer om landets historie, politikk og kultur. Episodene har handlet om De gule vestenefransk og norsk diplomati og begrepet laïcité, bare for å nevne noe. Alle episodene finner du på denne lenken.

Vil du motta disse nyhetsbrevene direkte i din e-postboks? Meld deg på her, det er helt gratis.