Museveni erklært som valgvinner i Uganda – opposisjonsleder Wine i husarrest

Opposisjonspolitiker Bobi Wine forteller at han er under husarrest etter valget. Myndighetene hevder soldatene er der for Wines egen sikkerhet. Bobi Wine ber det internasjonale samfunnet om å gripe inn og etterforske valget, samt løslate politiske fanger.

Ifølge Ugandas valgkommisjon vant Yoweri Museveni med 58,6 prosent av stemmene, mens hans fremste utfordrer Bobi Wine fikk 34,8 prosents oppslutning. Valgdeltakelsen var på 52 prosent. Museveni har sittet med makten i 35 år, og starter nå sin sjette periode som Ugandas president, etter et valg som har vært preget av vold og trusler.

Onsdag ble internett stengt ned i landet, bare timer før valget, og det meldes om at internett har vært nede i flere dager. Sosiale medier har vært en viktig kanal for 36-åringen Bobi Wines valgkampanje, som har sin største appell hos de yngre velgerne. Landet har en svært ung befolkning, og preges av store økonomiske ulikheter, høy befolkningsvekst og høye Aids-tall.
Kampen om korona-vaksinene

Ifølge Danwatch har nå Danmark sikret vaksinering av 23 millioner dansker, og EU har sørget for vaksiner til 2,6 milliarder. Til sammenligning har Covax-samarbeidet sikret 1,3 milliarder doser til global omfordeling til verdens fattigste – men mangler penger for å kjøpe. Talsperson fra vaksinealliansen Gavi forteller at de håper at 3% av innbyggerne i de 92 medlemslandene av Covax er vaksinert innen utgangen av juni, 20% innen utgangen av året.

Og om du lurer: Det bor altså under 6 millioner mennesker i Danmark, og det bor ca 450 millioner i EU.
Aleksej Navalnyj fengslet i 30 dager mens han venter på rettssak – ble arrestert i passkontrollen

Han ble arrestert kort tid etter at han gikk av flyet i Moskva. Etter rettshøringen mandag ba Navalnyj folk om å gå ut i gatene og protestere mot russiske myndigheter. Selv er han i første omgang fengslet fram til 15. februar. I en video distribuert på YouTube sier Navalnyj “Ikke vær redd, ta til gatene. Ikke gå ut for meg, men for deg og din framtid».Søndag skulle Aleksej Navalnyj hjem til Russland etter å ha blitt behandlet i Berlin i Tyskland etter at han ble forgiftet 20. august av det som antas være nervegiften novitsjok. Flyet han satt på ble i siste liten omdirigert fra Vnukovo-flyplassen i Moskva – hvor hundrevis av demonstranter og støttespillere ventet –  til Sjeremetevo, en flyplass hvor politiet ventet på ham.

FNs høykommissær for menneskerettigheter fordømmer arrestasjonen og ber om at Navalnyj løslates: – Vi er dypt bekymret over arrestasjonen av Aleksej Navalnyj, og ber om at han umiddelbart løslates og at hans rettigheter til rettferdig behandling respekteres. Vi gjentar vår oppfordring til en grundig og upartisk etterforskning av hans forgiftning. 

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide er ute med offisiell kritikk mot Russlands arrestasjon av den russiske opposisjonspolitikeren: – Jeg er svært bekymret for arrestasjonen av den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Vi holder russiske myndigheter ansvarlige for at hans grunnleggende rettigheter blir ivaretatt, sier Søreide.
Navalnyj:  – Ta til gatene! Denne videoen ble tatt opp på politistasjonen tidligere i dag.
Norge i FNs sikkerhetsråd:

Denne uka skal Geir O. Pedersen rapportere om den politiske situasjonen i Syria for rådet. Syria-brifen finner sted onsdag 20. januar. Samme dag avholdes også det første møtet i sanksjonskomiteen for IS/Al Qaida. Norge er leder av denne sanksjonskomiteen og vil lede dette lukkede møtet.

Fredag 22. januar blir alle aktiviteter relatert til atomvåpen forbudt etter internasjonal lov når FNs atomvåpenforbud trer i kraft. Avtalen finner dupå denne lenken. Når FN-traktaten om forbud mot atomvåpen (TPNW)trer i kraft skiller Europa seg ut som den regionen med flest land som har praksis og politikk som strider med forbudstraktaten, ifølge Nuclear Weapons Ban Monitor. 
Følg oss alle dager:

Husk at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi ukas nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.