I dag trer FNs atomvåpenforbud i kraft 

Fredag 22. januar blir atomvåpen blir forbudt etter internasjonal lov. Dette er datoen som FNs atomvåpenforbud trer i kraft. Fortsatt nekter Norge – og de fleste land i Europa – å skrive under forbudstraktaten. Men nå har over 50 land ratifisert avtalen, noe som gjør at traktaten trer i kraft. I alt har 86 land signert. 
— FNs atomvåpenforbud stigmatiserer atomvåpen og etablerer et tabu mot disse masseødeleggelsesvåpnene. Diskursen rundt atomvåpen og dynamikken i det internasjonale nedrustningsarbeidet er allerede endret som resultat av forbudet, sier ICAN-koordinator Tuva Krogh Widskjold til Transit magasin.
Les hele saken her

Nå skal USA tilbake i Parisavtalen og WHO – og Global gag rule skal fjernes

Torsdag deltok Joe Bidens helserådgiver, Anthony Fauci, i et møte med Verdens helseorganisasjon (WHO), hvor han kunne meddele at USA ikke kommer til å trekke seg ut av organisasjonen. WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesusuttalte på Twitter«Takk min bror Tony for at du ledet delegasjonen på hovedstyremøtet og for å kunngjøre fornyet amerikansk støtte til WHO».

Det er også allerede klart at Joe Biden skal få USA tilbake i Parisavtalen, noe han gjorde klart med en presidentordre allerede onsdag. Biden stanser også oljerørledningen Keystone XL som er planlagt fra delstaten Alberta i Canada og gjennom USA. Urfolk og miljøvernere jubler: «En stor seier for Lakota og urfolk som har stått i front», sier en representant fra Sioux-stammen.

Joe Biden vil også fjerne «Global gag rule», regelen som Trump-administrasjonen innførte som hindrer økonomisk støtte til helseorganisasjoner som også informerer om muligheter for abort. Dette innebar store kutt i USAs støtte til bistandsorganisasjoner som gir viktig prevensjonsveiledning og informerte om abort, melder Bistandsaktuelt idag. Regelen, som kalles «Global gag rule», har vært en gjenganger som har blitt avviklet av demokratene og gjeninnført av republikanske presidenter en rekke ganger.

Russland beordrer TikTok om å stanse støtte til demonstrasjoner for Aleksej Navalnyj

Det er planlagt demonstrasjoner til støtte for Aleksej Navalnyj (44) i 65 russiske byer lørdag, til støtte for den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj og mot korrupsjon i statsapparatet, melder Euronews.

Russiske myndigheter truer nå sosiale medier med å bli stilt til ansvar dersom de er med på å videreformidle oppfordringer til å demonstrere: «Nettsteder vil stilles for administrativt ansvar ved formidling av informasjon som er forbudt ved lov og har som mål å tiltrekke mindreårige til å delta i uautoriserte offentlige arrangementer», uttaler Roskomnadzor.

Roskomnadzor er et statlig organ «for overvåking av samband, informasjonsteknologi og massemedia», ifølge Wikipedia.

– Norsk asylpolitikk er altfor trangsynt, skriver Ali Choudri (17)

KRONIKK: – Dette er ikke Norge jeg kjenner, vi kan gjøre så mye mer, skriver Ali Choudri fra Oslo. – Det som har skjedd med Mustafa Hasan den siste perioden er ingenting sammenlignet med det han har opplevd i løpet av livet. De siste 13 årene har politiet vært hjemme hos han 8 ganger, han har mistet mange familiemedlemmer, hatt brødre i fengsel og mor i fotlenke. Dette skjer i Norge.
Les hele kronikken på Transit magasin

Amanda Gorman: ‘The Hill We Climb’ – her er hele diktet

Et mye omtalt øyeblikk under innsettelsesseremonien for USAS 46. president Joe Biden var diktet som ble fremført av 22-årige Amanda Gorman.
Transit magasin gjengir her hele diktet.

Følg oss alle dager:

Husk at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi ukas nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.