Mosambik rammes av ny syklon: Syklonen Eloise har rammet regionen som for to år siden ble herjet av syklonen Idai. Stormen passerte havnebyen Beiralørdag med mindre kraft enn fryktet, melder Africanews.com. I 2019 ble 1,5 millioner mennesker rammet av Idai. Eloise har skapt høy vannstand og flom, som i helgen har rammet 100.000 mennesker.

Kampen om vaksinene 1: Verdens ti rikeste menn har økt sin formue med ufattelige 500.000 millioner dollar siden pandemien startet. Dette er nok til å betale for korona-vaksine til alle, hevder Oxfam i en ny rapport. Rapporten lanseres samtidig som Verdens økonomiske forum (WEF) åpner sin digitale konferanse «Davos Agenda». Les hele på Transit magasin (+)

Kampen om vaksinene 2: Sør-Afrika må betale 2,5 ganger mer for vaksinen fra AstraZeneca enn de fleste land i Europa, melder NTB. – Hvis disse tallene faktisk stemmer, så gir det grunn for dyp bekymring. Det skal ikke være slik at land som Sør-Afrika skal betale en høyere pris for vaksiner enn Norge. Det handler om å avslutte en pandemi, det handler om mennesker. Nå er ikke tiden for profitt, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Killi WesthrinLes hele på Transit magasin.

Elon Musk donerer til karbonfangst: – Jeg gir 100 millioner dollar til premiering av den beste CCS-teknologien, uttalte Musk på Twitter denne uka. Mange mener at verden er avhengig av effektive løsning for karbonfangst og -lagring – såkalte CCS-løsninger – i stor skala dersom den globale oppvarmingen skal kunne holdes under 2 grader. Nå vil den styrtrike amerikaneren premiere CCS-løsninger. Den oppsiktsvekkende beskjeden fra Tesla-gründeren kom i en uttalelse på Twitter. Les hele på Transit magasin (+)

Presidentvalg i Portugal: Sittende president Rebelo de Sousa var favoritt til å vinne søndagens valg i Portugal. Ifølge valgdagsmålinger søndag kveld sikret han seg opptil 62 prosent av stemmene, noe som gir ham sin andre femårsperiode, melder NTB. Han representerer sosialdemokratene PSD, men har stilt til valg som uavhengig kandidat. 

Følg oss alle dager:

Ønsker du å motta dette nyhetsbrevet rett i din innboks? Tegn abonnement så mottar du automatisk, i tillegg får du tilgang til alt plussinnhold. Husk også at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi ukas nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.