Kampen om vaksinene 1: — Jeg kan si at med den siste utviklingen innen Covax-samarbeidet, så er det veldig veldig gode utsikter til at dette målet om å levere opptil 600 millioner doser innen utgangen av 2021 definitivt vil bli nådd, sa Richard Mihigo, WHOs vaksineringskoordinator for Afrika, melder Medicalxpress

Det bor 1,3 milliarder mennesker i Afrika, og det er estimert at kontinentet total sett behøver 1,5 milliarder vaksinedoser for å immunisere 60% av befolkningen, som er den nedre grensen for flokkimmunitet mot covid-19.

Under det virtuelle Verdens økonomiske forum (WEF) anklaget Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa rike land for «vaksinenasjonalisme» og beskyldte dem for å hamstre vaksiner på bekostning av andre land, melder Africanews.com.

Kampen om vaksinene 2: Mexico passerte denne uka India med 155.145 bekreftede korona-dødsfall. Men Mexico har svært lav testrate og estimater antyder at det reelle antallet døde kan være over 195.000, melder Medicalxpress. 

«Global Gag Rule»: FNs program for seksuelle og reproduktive rettigheter, UNFPA, får igjen midler fra USA. Dette vil «redde livene til kvinner og jenter over hele verden», sier FNs generalsekretær Antonio Guterresi en uttalelse. Dette skjer nå som Joe Biden fjerner «Global gag rule«, regelen som Trump-administrasjonen innførte som hindrer økonomisk støtte til helseorganisasjoner som også informerer om muligheter for abort. At samarbeidet mellom USA og UNFPA tas opp igjen er «et glimt av håp” for millioner uttalte UNFPA-direktør Natalia Kanemi en pressemelding torsdag.

– Norge ser fram til å jobbe tett sammen med USA igjen i det globale arbeidet for å fremme og beskytte kvinners og jenters menneskerettigheter, inkludert seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en uttalelse om Mexico City Policy, som loven også kalles.

For det var under en FN-konferanse om befolkningsutvikling i nettopp Mexico City at USA ved Reagan-administrasjonen i 1984 innførte denne restriksjonen for første gang. 

Nobels fredspris: Ap-leder og stortingsrepresentant Jonas Gahr Støre har nominert Reportere uten grenser (Reporters Without Borders) og Committee to Protect Journalists, sammen med den filippinske journalisten og redaktøren Maria Ressa, til Nobels fredspris for 2021. Det er fagbladet Journalisten som melder dette i dag.

PÅ DENNE DATO: 29. januar 1946 ble Trygve Lie valgt til  FNs første generalsekretær – dette skjedde i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd. På denne dato i 1996  annonserte Frankrikes president Jacques Chirac en «definitiv slutt» på landets atomprøvesprengninger. Frankrike utførte sin første prøvesprengning av atomvåpen i 1960, i Sahara-ørkenen. (Kilde: På denne dato i januar)

NYHETSKALENDEREN: FNs sikkerhetsråd har møter i sanksjonskomiteene for Somalia og Sør-Sudan. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltar på et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon (WTO). (Kilde: Global nyhetskalender)

Følg oss alle dager:

Ønsker du å motta dette nyhetsbrevet rett i din innboks? Tegn abonnement så mottar du automatisk, i tillegg får du tilgang til alt plussinnhold. Husk også at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi Global nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.