Annonse

Kampen om vaksinene 1: Sør-Afrika mottok mandag den første forsendelsen med korona-vaksiner. Dette er én million AstraZeneca-vaksiner, produsert ved Serum Institute of India, melder AfricaNews.com. Sør-Afrika er det hardest rammede landet i hele Afrika, med 44.399 dødsfall og over 1,4 millioner tilfeller av korona-smittede. Egypt, Marokko og Tunisia følger deretter, med hhv 9.300, 8.200 og 6.800 døde, ifølge offisielle tall.

Kampen om vaksinene 2: Gjennom vaksineordningen Covax skal Den Pan-Amerikanske Helseorganisasjonen (PAHO) fordele 35,3 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen fra og med midten av februar til og med juni, fordelt over 36 land på kontinentet. PAHO forteller at de må immunisere 500 millioner mennesker for å kunne kontrollere pandemien, ifølge Al Jazeera.

Militærkupp i Myanmar: Sjokk og vantro preger reaksjonene etter militærkuppet i Myanmar. En kilde Bistandsaktuelt har snakket med i Yangon frykter blodbad dersom det nå blir gateprotester. Men flere Myanmar-kjennere mener kuppet faktisk kan være begynnelsen på slutten for de grønnkledde i Tatmadaw, skriver Bistandsaktuelt denne uka.

I dag diskuteres krisen i Myanmar i FNs sikkerhetsråd. Aktivister og eksilburmesere advarte mot å stole for mye på Myanmars generaler. Kanskje burde norske myndigheter hørt mer på dem, skriver Christina Pletten i dagens Aftenposten.

Bondeopprøret i India nådde en ny topp sist uke: Protestene er de mest omfattende India har sett på flere tiår. Siden november har titusenvis av indiske bønder demonstrert i og omkring hovedstaden Delhi. Den 27. januar, Indias nasjonaldag, kulminerte det med et storstilt traktoropptog i Delhis gater, med deltagelse av bønder fra det meste av Nord-India. Myndighetene besvarte opptoget med harde maktmidler. Les aktuell analyse fra Bikramdeep Singh PannuJostein Jakobsen og Kenneth Bo NielsenLes hele på Transit magasin

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Opprørsgrupper i Midtøsten: Tradisjoner trumfer makt og vold når opprørsstyrker får styre. Ny forskning fra UiO forklarer hvorfor kurderne i Syria og Hamas-styret i Gaza har beholdt makten, mens IS’ brutale regime mistet legitimitet og til slutt mislyktes. Les hele på Transit magasin

NRKs nye utenrikskorrespondenter: For oss som er over middels opptatt av utenriksjournalistikk så er det alltid spennende å høre om endringer i korrespondentkabalen hos statskanalen – her er endringene som Journalisten rapporterte om denne uka:

  • Lars Os er ansatt som korrespondent i Washington D.C. Os har vært fotograf og videojournalist for NRK i USA siden 2017.
  • Philip Lote er ansatt som ny korrespondent i Beijing. Lote var korrespondent i Beijing også i perioden 2003-2007 og kom nylig hjem fra Brussel, der var han var stasjonert i perioden 2015-2020.
  • Heidi Taksdal Skjeseth er ansatt som korrespondent i Istanbul. Skjeseth har bred utenrikserfaring blant annet som USA-korrespondent for Dagsavisen. Hun har også jobbet tett med USA for NRK gjennom valgdekningen.
  • Gry Blekastad Almaas er ansatt som korrespondent i London. Almaas er programleder i Urix og har bred erfaring som utenriksjournalist. Almaas var tidligere korrespondent i London i perioden 2010 -2013.

PÅ DENNE DATO: I 1945 ble Jaltakonferansen avholdt; Statslederne for USA og Storbritannia dro for å møte den sovjetiske lederen Josef Stalin. I 1990 opphevet den sørafrikanske presidenten Frederik Willem de Klerk forbudet mot partiet ANC og lovte å løslate Nelson Mandela. (Kilde: På denne dato i februar)

NYHETSKALENDEREN: FNs sikkerhetsråd har konsultasjoner om situasjonen i Myanmar. (Kilde: Global nyhetskalender)

Følg oss alle dager:

Ønsker du å motta dette nyhetsbrevet rett i din innboks? Tegn abonnement så mottar du automatisk, i tillegg får du tilgang til alt plussinnhold. Husk også at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi Global nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!