Kampen om vaksinene 1: Sør-Afrika mottok mandag den første forsendelsen med korona-vaksiner. Dette er én million AstraZeneca-vaksiner, produsert ved Serum Institute of India, melder AfricaNews.com. Sør-Afrika er det hardest rammede landet i hele Afrika, med 44.399 dødsfall og over 1,4 millioner tilfeller av korona-smittede. Egypt, Marokko og Tunisia følger deretter, med hhv 9.300, 8.200 og 6.800 døde, ifølge offisielle tall.
Kampen om vaksinene 2: Gjennom vaksineordningen Covax skal Den Pan-Amerikanske Helseorganisasjonen (PAHO) fordele 35,3 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen fra og med midten av februar til og med juni, fordelt over 36 land på kontinentet. PAHO forteller at de må immunisere 500 millioner mennesker for å kunne kontrollere pandemien, ifølge Al Jazeera.
Militærkupp i Myanmar: Sjokk og vantro preger reaksjonene etter militærkuppet i Myanmar. En kilde Bistandsaktuelt har snakket med i Yangon frykter blodbad dersom det nå blir gateprotester. Men flere Myanmar-kjennere mener kuppet faktisk kan være begynnelsen på slutten for de grønnkledde i Tatmadaw, skriver Bistandsaktuelt denne uka.
I dag diskuteres krisen i Myanmar i FNs sikkerhetsråd. Aktivister og eksilburmesere advarte mot å stole for mye på Myanmars generaler. Kanskje burde norske myndigheter hørt mer på dem, skriver Christina Pletten i dagens Aftenposten.
Bondeopprøret i India nådde en ny topp sist uke: Protestene er de mest omfattende India har sett på flere tiår. Siden november har titusenvis av indiske bønder demonstrert i og omkring hovedstaden Delhi. Den 27. januar, Indias nasjonaldag, kulminerte det med et storstilt traktoropptog i Delhis gater, med deltagelse av bønder fra det meste av Nord-India. Myndighetene besvarte opptoget med harde maktmidler. Les aktuell analyse fra Bikramdeep Singh Pannu, Jostein Jakobsen og Kenneth Bo Nielsen. Les hele på Transit magasin
Opprørsgrupper i Midtøsten: Tradisjoner trumfer makt og vold når opprørsstyrker får styre. Ny forskning fra UiO forklarer hvorfor kurderne i Syria og Hamas-styret i Gaza har beholdt makten, mens IS’ brutale regime mistet legitimitet og til slutt mislyktes. Les hele på Transit magasin
NRKs nye utenrikskorrespondenter: For oss som er over middels opptatt av utenriksjournalistikk så er det alltid spennende å høre om endringer i korrespondentkabalen hos statskanalen – her er endringene som Journalisten rapporterte om denne uka:
- Lars Os er ansatt som korrespondent i Washington D.C. Os har vært fotograf og videojournalist for NRK i USA siden 2017.
- Philip Lote er ansatt som ny korrespondent i Beijing. Lote var korrespondent i Beijing også i perioden 2003-2007 og kom nylig hjem fra Brussel, der var han var stasjonert i perioden 2015-2020.
- Heidi Taksdal Skjeseth er ansatt som korrespondent i Istanbul. Skjeseth har bred utenrikserfaring blant annet som USA-korrespondent for Dagsavisen. Hun har også jobbet tett med USA for NRK gjennom valgdekningen.
- Gry Blekastad Almaas er ansatt som korrespondent i London. Almaas er programleder i Urix og har bred erfaring som utenriksjournalist. Almaas var tidligere korrespondent i London i perioden 2010 -2013.
PÅ DENNE DATO: I 1945 ble Jaltakonferansen avholdt; Statslederne for USA og Storbritannia dro for å møte den sovjetiske lederen Josef Stalin. I 1990 opphevet den sørafrikanske presidenten Frederik Willem de Klerk forbudet mot partiet ANC og lovte å løslate Nelson Mandela. (Kilde: På denne dato i februar)
NYHETSKALENDEREN: FNs sikkerhetsråd har konsultasjoner om situasjonen i Myanmar. (Kilde: Global nyhetskalender)
Følg oss alle dager:
Ønsker du å motta dette nyhetsbrevet rett i din innboks? Tegn abonnement så mottar du automatisk, i tillegg får du tilgang til alt plussinnhold. Husk også at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi Global nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.