Hva er prisen vi betaler for korona-vaksinene? — Konfidensielt, sier vaksineprodusentene til Transit magasin. Det vi vet er at enorme summer nå går fra rike land til farmasi-selskapene Pfizer, Moderna og AstraZeneca. – Vi må kunne vi kreve større grad av gjennomsiktighet i de enorme pengestrømmene som tilflyter de store farmasi-selskapene, skriver Terje Karlsen i denne kommentaren.

Tigray i FNs sikkerhetsråd: Situasjonen i Tigray vest i Etiopia var tema i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd onsdag. De afrikanske landene i rådet mener krisen skal håndteres i Afrikas egne organer. Norge ba om møtet i Sikkerhetsrådet sammen med Estland, Frankrike, Storbritannia og USA. Det kom ingen felles erklæring fra møtet i Sikkerhetsrådet onsdag, noe de heller ikke klarte når situasjonen i Tigray var oppe i rådet 24. november og 14. desember, melder AFP i dag. FNs sjef for humanitær innsats, Mark Lowcock, hevder at Etiopia nå kontrollerer 60-80% av Tigray-regionen, melder AP.

Avlyste Afrika-webinar etter trusler mot innlederne: Trusler og trakassering av innledere førte til at Fellesrådet for Afrika onsdag avlyste et webinar som skulle ha fokus på den store vannkraftutbyggingen i Etiopia. – Vi måtte prioritere innledernes egen sikkerhet og opplevelse av situasjonen. I utgangspunktet mener vi det er viktig å stå i stormen og diskutere saker selv der det er stor uenighet, men her opplevde vi at vi ikke hadde noe valg, sier daglig leder i Fellesrådet, Aurora Nereid til Bistandsaktuelt.

Kontrollen av norsk våpeneksport slaktes. Norskproduserte våpen og forsvarsmateriell selges uten god nok vurdering av mottaker, hevder Riksrevisjonen. – Dette er en varslet skandale om systemsvikt, sier politikk- og kommunikasjonsdirektør Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna. Les hele saken på Transit magasin.

Miljøorganisasjoner vant klimasøksmål mot den franske stat. Passivitet fra staten har ført til økologisk skade, mener domstolen. Dermed har myndighetene i både Nederland og Frankrike tapt i retten, i saker som gjelder unnfallenhet i forhold til klimaendringer. Les hele saken på Transit magasin.

PÅ DENNE DATO: I 1999 ble Hugo Chávez, en venezuelansk militær og politiker, valgt til president i Venezuela. 4. februar er også Verdens kreftdag. (Kilde: På denne dato i februar)

NYHETSKALENDEREN: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein deltok på et digitalt ministermøte med Community of Latin American and Caribbean States (Celac) om tilgang til vaksiner i Latin-Amerika og Karibia. 4. februar er også siste dag i konferansen Arctic Frontiers. (Kilde: Global nyhetskalender)

Følg oss alle dager:

Ønsker du å motta dette nyhetsbrevet rett i din innboks? Tegn abonnement så mottar du automatisk, i tillegg får du tilgang til alt plussinnhold. Husk også at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi Global nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.