Annonse

Hva er prisen vi betaler for korona-vaksinene? — Konfidensielt, sier vaksineprodusentene til Transit magasin. Det vi vet er at enorme summer nå går fra rike land til farmasi-selskapene Pfizer, Moderna og AstraZeneca. – Vi må kunne vi kreve større grad av gjennomsiktighet i de enorme pengestrømmene som tilflyter de store farmasi-selskapene, skriver Terje Karlsen i denne kommentaren.

Tigray i FNs sikkerhetsråd: Situasjonen i Tigray vest i Etiopia var tema i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd onsdag. De afrikanske landene i rådet mener krisen skal håndteres i Afrikas egne organer. Norge ba om møtet i Sikkerhetsrådet sammen med Estland, Frankrike, Storbritannia og USA. Det kom ingen felles erklæring fra møtet i Sikkerhetsrådet onsdag, noe de heller ikke klarte når situasjonen i Tigray var oppe i rådet 24. november og 14. desember, melder AFP i dag. FNs sjef for humanitær innsats, Mark Lowcock, hevder at Etiopia nå kontrollerer 60-80% av Tigray-regionen, melder AP.

Avlyste Afrika-webinar etter trusler mot innlederne: Trusler og trakassering av innledere førte til at Fellesrådet for Afrika onsdag avlyste et webinar som skulle ha fokus på den store vannkraftutbyggingen i Etiopia. – Vi måtte prioritere innledernes egen sikkerhet og opplevelse av situasjonen. I utgangspunktet mener vi det er viktig å stå i stormen og diskutere saker selv der det er stor uenighet, men her opplevde vi at vi ikke hadde noe valg, sier daglig leder i Fellesrådet, Aurora Nereid til Bistandsaktuelt.

Kontrollen av norsk våpeneksport slaktes. Norskproduserte våpen og forsvarsmateriell selges uten god nok vurdering av mottaker, hevder Riksrevisjonen. – Dette er en varslet skandale om systemsvikt, sier politikk- og kommunikasjonsdirektør Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna. Les hele saken på Transit magasin.

Miljøorganisasjoner vant klimasøksmål mot den franske stat. Passivitet fra staten har ført til økologisk skade, mener domstolen. Dermed har myndighetene i både Nederland og Frankrike tapt i retten, i saker som gjelder unnfallenhet i forhold til klimaendringer. Les hele saken på Transit magasin.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

PÅ DENNE DATO: I 1999 ble Hugo Chávez, en venezuelansk militær og politiker, valgt til president i Venezuela. 4. februar er også Verdens kreftdag. (Kilde: På denne dato i februar)

NYHETSKALENDEREN: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein deltok på et digitalt ministermøte med Community of Latin American and Caribbean States (Celac) om tilgang til vaksiner i Latin-Amerika og Karibia. 4. februar er også siste dag i konferansen Arctic Frontiers. (Kilde: Global nyhetskalender)

Følg oss alle dager:

Ønsker du å motta dette nyhetsbrevet rett i din innboks? Tegn abonnement så mottar du automatisk, i tillegg får du tilgang til alt plussinnhold. Husk også at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi Global nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!