Norge gir 200 millioner til å utvikle nye korona-vaksiner

Pengene går til Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI).

Norge gir 200 millioner kroner til å utvikle vaksiner som kan beskytte mot fremtidige varianter av korona-viruset. Pengene går til Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI).

– Koronaviruset endrer seg stadig og tilpasser seg omgivelsene. Det kan oppstå nye varianter som er mer resistente mot vaksine. For å sikre oss mot dette gir Norge ytterligere 200 millioner kroner til CEPI. Midlene skal gå til å utvikle vaksiner som skal beskytte mot mulige framtidige virusvarianter, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Mens de fleste vaksineprodusenter utvikler vaksiner etter at de nye virusvariantene har oppstått, satser CEPI på å utvikle vaksiner som skal beskytte mot et bredt spekter av virusvarianter, også fremtidige varianter. Allerede ser man at noen av de nye virusvariantene er vanskeligere å stoppe med vaksinene som brukes i dag.

– Det aller viktigste nå er å sikre finansiering og maksimal hastighet på utvikling, kvalitetssikring og produksjon av vaksiner. Vi øker derfor finansieringen slik at det internasjonale vaksineutviklingssamarbeidet CEPI kan utvikle vaksiner som beskytter mot flere varianter av koronaviruset, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. 

Norge samarbeider med Tyskland, Wellcome-stiftelsen og andre bidragsytere til CEPI for dette formålet. Tyskland meldte fredag at de vil bidra med over 2 milliarder kroner til CEPI.

FAKTA: CEPI

  • Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) – Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier.
  • Koalisjonen ble startet i Davos i januar 2017 – sentrale intiativtagere er Norge ved Erna Solberg og Bill Gates.
  • Andre givere og partnere er blant annet Storbritannia, Tyskland, Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.
  • Norge har tidligere annonsert at støtten til CEPI økes med 2,2 milliarder kroner for perioden 2020-2030. De 200 millioner kronene kommer ut over dette beløpet.