Qatar-utvalget er klart. Dette er de 14 som skal utrede norsk VM-boikott

Sven Mollekleiv ble i forrige uke engasjert som leder av utvalget som skal vurdere Norges fotballforbunds reaksjon overfor Qatars håndtering av menneskerettigheter i landet. Utvalget ble klart 24. mars, og skal utrede grunnlag for vedtak om Qatar-reaksjoner før det ekstraordinære forbundstinget i Norges Fotballforbund, 20. juni.

I februar avslørte den britiske avisen The Guardian at over 6.500 gjestearbeidere har dødd i Qatar siden landet i 2010 ble tildelt fotball-VM i 2022, frem til 2019. I etterkant har eliteserieklubbene Tromsø, Strømsgodset, Viking, Odd, Brann, Vålerenga og Rosenborg alle  vedtatt støtte til et opprop om boikott av Norges deltakelse i VM i Qatar.

Det er tre måneder til det ekstraordinære forbundstinget i Norges Fotballforbund, som skal avholdes 20. juni. Der blir Norges deltakelse i Qatar-VM eneste sak.

Utvalgets utredning må være klar én måned før forbundstinget i henhold til forbundets vedtekter, noe som gir utvalget kun to måneder på å utrede boikott eller foreslå andre reaksjoner overfor Qatar.

Dette er utvalget:

Utvalget består av 14 personer – seks kvinner og åtte menn. Utvalget starter sitt arbeid umiddelbart.

Sven Mollekleiv
Lang erfaring med internasjonale spørsmål, konflikter, mekling og håndtering av store, komplekse spørsmål. Lang fartstid i Røde Kors nasjonalt og internasjonalt. Kjenner idretten godt.

Tom Høgli
Toppklubbrepresentant, «initiativtager» til norsk boikottkampanje

Ole Kristian Sandvik
Supporterrepresentant, styremedlem Norsk Supporterallianse (NSA)

Gina Barstad
Supporterrepresentant

Erlend Hanstveit
Leder av NISO

Magnus Sverdrup
Leder seksjon internasjonal avdeling, NIF

Kjersti Løken Stavrum
Adm. direktør i Stiftelsen Tinius, samfunnsdebattant, tidligere leder av presseforbundet, styremedlem KFUM

Steinar Krogstad
LO/Fellesforbundet, erfaring fra internasjonalt fagforeningsarbeid

Pia Goyer
Menneskerettighetsjurist, tidligere seniorrådgiver i sekretariatet i etisk råd i Oljefondet

Tore-Christian Gjelsvik
Styreleder NFF Hordaland/leder kretsledernes arbeidsutvalg

Gro Langdalen
Styreleder NFF Akershus

Cato Haug
Styreleder Norsk Toppfotball (NTF)

Hege Jørgensen
Daglig leder Toppfotball Kvinner (TFK)

Kari Lindevik
Styreleder Divisjonsforeningen (DF)

Utvalget har fått dette mandatet:

«Utvalget skal utrede og vurdere hvilke virkemidler som er best egnet til å fremme menneskerettighetene i tilknytning til fotballarrangementer i land som bryter FNs konvensjoner om sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle menneskerettigheter. Virkemidler som må vurderes er tydelige krav til stater som søker arrangementer, boikottaksjoner, «on site»-markeringer og påvirkningsarbeid før, under og etter arrangementer. Vurderingene skal bygge på historiske erfaringer med ulike virkemidler.

Utvalget skal utrede og foreslå retningslinjer for hvordan NFF og hele norsk fotball  gjennomfører all fotballaktivitet (klubb og landslag) ut fra en felles og forpliktende plattform om etterlevelse og styrking av menneskerettigheter. Utvalget skal utrede og anbefale hvordan NFF og norsk fotball, sammen med norske myndigheter og norsk idrett, skal ta en enda tydeligere rolle i kampen mot såkalt sportsvasking i idretten.

Med utgangspunkt i vurderingen av virkemidler skal utvalget foreslå tiltak for norsk fotball som er best egnet til å styrke arbeidet med å forbedre grunnleggende menneskerettigheter i Qatar. En eventuell boikottbeslutning av VM i Qatar antas å ha betydelige sportslige og økonomiske konsekvenser, både for landslagene (både A- og aldersbestemte), toppklubbene og breddeklubbene. Utvalget skal belyse konsekvensene.«