Gaza: Norge gir 30 millioner ekstra i humanitær støtte

Så langt i år har Norge gitt 101 millioner kroner i humanitære bistand til Gaza.

— Vi vil særlig bidra til å styrke beskyttelse av barn, til helsehjelp, husly, mat, vann og sanitære forhold. Norge oppfordrer partene til å legge til rette for at humanitære aktører får trygg og uhindret tilgang til de som trenger hjelp, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Så langt i år har Norge gitt 71 millioner kroner humanitær støtte til Palestina. De ekstra 30 millioner kommer i tillegg til dette. Norge bidro i 2020 med totalt i 881 millioner kroner, inkludert humanitær bistand, langsiktig utviklingsbistand og Norges bidrag til UNRWA (FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger).

De humanitære behovene var store allerede før konflikten blusset opp; Av omkring 2 millioner innbyggere i Gaza levde 53 prosent i fattigdom og mer enn 1,3 millioner opplevde matmangel. Situasjonen har blitt ytterligere forverret som følge av konsekvensene av koronapandemien.

Befolkningen i Gaza opplever nå en prekær mangel på mat, drivstoff og medisiner, og et akutt behov for fysisk og psykisk helsehjelp.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

– Jeg er svært bekymret over de høye tapstallene i Gaza, sivilbefolkningens lidelser og de store ødeleggelsene, særlig på viktig infrastruktur som er avgjørende for å sikre rask og effektiv helserespons. Humanitære aktører jobber med å sikre rent vann, helsetjenester, matdistribusjon og utstyr for å begrense spredningen av koronaviruset. Derfor øker Norge nå den humanitære støtten til den palestinske sivilbefolkningen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)