Samoas statsminister tatt i ed i provisorisk seremoni

Fiame Naomi Mata’afa er tatt i ed som Samoas første kvinnelige statsminister til tross for at hennes politiske rival stengte henne ute fra nasjonalforsamlingen.

Avtroppende statsminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi har nektet å godta forrige måneds valgresultat og gi fra seg makten etter 22 år som leder for den lille øystaten i Stillehavet.

Mata’afa ankom nasjonalforsamlingen for å bli innsatt mandag. I følget hennes var dommere, som – ikledd sine formelle kapper og parykker – skulle være vitne til edsavleggelsen. I stedet ble både den påtroppende statsministeren og dommerne stengt ute fra nasjonalforsamlingens kammer mens politi sto og så på.

Ber om respekt for valgresultat

Løsningen ble å ta den nye statsministeren i ed i et telt, i en seremoni som trolig vil bli klaget inn for domstolene. Mandagens provisoriske innsettelse kommer etter seks uker med politisk og juridisk krangel etter valget 9. april.

Mata’afas tilhengere ber om at resultatet blir respektert.

– Vi trenger tapre samoanere nå, for å holde valget i hevd, sa Mata’afa til folkemengden som samlet seg utenfor nasjonalforsamlingen.

– Det kommer en dag da vil kan møtes igjen, inne i denne bygningen. La loven ta seg av dette, sa hun.

Knapp seier

Malielegaoi sier på sin side at landet kun har én regjering.

– Selv om vi bare er et forretningsministerium, fortsetter vi i denne rollen og driver videre som vanlig, sa Malielegaoi på en pressekonferanse.

Domstolene har bekreftet Mata’afas valgseier der hun fikk flertall med knappeste margin på ett sete. Selv har hun anklaget Malielegaoi for å true Samoas demokrati.

– Dette er ulovlig maktovertakelse av regjeringen, det er det kupp er, sa hun til newzealandske Newshub søndag.

Suspendert

Forrige uke erklærte Samoas statsoverhode, Tuimalealiifano Va’aletoa Sualauvi II, at han suspenderte parlamentet «av grunner jeg vil gjøre kjent når tiden er inne». Lederen for nasjonalforsamlingen har støttet beslutningen.

New Zealand og Australia har bedt om at Samoas demokrati respekteres.

FAKTA: Samoa

  • En stat i den sørlige delen av Stillehavet, bestående av de to øyene Savai’i og Upolu og mange småøyer. Hovedstaden er Apia.
  • Samoa har 197.695 innbyggere (2018), hovedsakelig samoanere (96%).
  • Offisielt språk er samoansk (polynesisk) som snakkes av 91% av befolkningen, samt også engelsk (7%).
  • Samoa ble selvstendig nasjon i 1962 etter nesten 50 år som newzealandsk protektorat.