Danmark sender AstraZeneca-vaksiner til Kenya

Samtidig planlegger USA å gi bort 80 millioner overskuddsvaksiner.

Danmark sender 358.000 doser med AstraZenecas koronavaksine til Kenya. USA donerer 80 millioner overskuddsvaksiner.

Vaksineleveransen fra Danmark inngår i en avtale med Kenya, som del av et samarbeid mellom Statens Serum Institut og Unicef, skriver avisen Jyllands-Posten.

– Det er en svært god dag, for nå har vi mulighet for å hjelp dem gjennom det tette samarbeidet Danmark og Kenya har hatt gjennom tiår – og de har bruk for dem, sier Danmarks utviklingsminister Flemming Møller Mortensen til avisen.

Regjeringen får med denne leveringen også løst en akutt situasjon der de aktuelle vaksinene går ut på dato om et par måneder. I likhet med Norge har Danmark tatt denne spesifikke vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet på grunn av risiko for sjeldne tilfeller av blodpropp. Normalt distribueres vaksiner til utviklingsland gjennom WHO-samarbeidet Covax.

80 millioner doser fra USA

Myndighetene i USA planlegger å gi 80 millioner ubrukte vaksinedoser til andre land.

– Vi deler disse vaksinene for å redde liv og lede verden i arbeidet med å få slutt på pandemien, sa president Joe Biden i en uttalelse torsdag 3. juni.

Han understreket at USA ikke donerer dosene for å oppnå gjenytelser fra andre land.

75 prosent av dosene skal formidles via det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax innen utgangen av juni. Land både i Latin-Amerika, Karibia, Asia og Afrika skal få vaksiner fra USA.

Samtidig skal 25 prosent inntil videre beholdes som en reserve i tilfelle en krisesituasjon. Disse dosene kan også bli delt direkte med USAs allierte.

LES OGSÅ (2. juni):