Illustrasjonsfoto: Pixabay.

De enorme skogbrannene i USA rammer nå områder som store selskap som Microsoft og BP har kjøpt for å oppveie for klimautslipp.

De store selskapene er avhengig av slike oppkjøp for å kompensere for CO2-utslipp de ikke klarer å kutte selv, skriver Financial Times.

I Oregon og Washington har Bootleg-brannen siden begynnelsen av juli brent ned enorme områder som Microsoft og BP har kjøpt seg inn i.

Det samme gjelder Colville-brannen i et indianerreservat i Washington, der oljegiganten BP har investert over 100 millioner dollar i kompensasjon.

– Vi har kjøpt kompensasjon i skoger som nå står i brann, konstaterer Elizabeth Willmot, som er Microsofts CO2-ansvarlige.

Men kritikere mener at brannene viser at oppkjøpene som tusener av selskap har gjort, ikke er et holdbart middel mot klimaendringene.

– Nedbrenningen av CO2-kompensasjonsprosjekter er enda et tegn på risikoen som selskaper tar når de vil oppveie sine utslipp i stedet for å investere i mer langsiktige løsninger for å kutte CO2-utslipp, sier Gilles Dufrasne i Carbon Market Watch til Danwatch.

– Det er helt avgjørende å verne skogene. Men det blir feil å tro at CO2 lagret i trær på en eller annen måte kan kompensere for effekten av å brenne fossile drivstoff, sier han videre.

(©NTB)