Kirkens Nødhjelp: – Afghanistan må ikke bli et nytt Syria

- Afghanistan må ikke bli et nytt Syria der sivilbefolkningen igjen blir uskyldige ofre i et storpolitisk maktspill. Nå må Norge og verdenssamfunnet stå opp for Afghanistan og hjelpe et folk i en helt prekær humanitær situasjon, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

— Vi ser allerede at bistandsmidler og internasjonal økonomisk hjelp begynner å bli satt på hold. Det kan raskt få katastrofale følger. Nå må verdenssamfunnet sørge for å få hjelpen fram. Uansett en uavklart situasjon kan vi ikke snu ryggen til det afghanske folk nå, sier Høybråten i en pressemelding.

Etter flere tiår med krig og konflikt, ekstrem fattigdom og enorme lidelser er 3,5 millioner afghanere på flukt i eget land, og FN anslår at 18 millioner har behov for hjelp. Det tilsvarer nær halve befolkningen.

— Norge bør være en pådriver for at det internasjonale samfunnet nå ikke begraver seg i et politisk maktspill som forhindrer at livsnødvendig hjelp kommer fram til en utpint sivilbefolkning. Krig, tørke og covid har ført til enorme lidelser. Folk i nød skal ha hjelp, og behovene i Afghanistan er helt prekære, sier Høybråten.

Kirkens Nødhjelp har vært i Afghanistan siden 1996, og organisasjonen frykter nå at afghanerne igjen blir uskyldige ofre.

Annonse
Den eneste publikasjonen som leverer global journalistikk på norsk. Støtt Transit magasin med et abonnement og sikre deg samtidig tilgang til alt innhold.